fredag 14. januar 2011

Country muziek uit Nome

Country muziek, muziek geïnspireerd op Amerikaanse folkmuziek, is een populair muziekgenre op het platteland in Noorwegen. De Noren spreken het woord country overigens uit als køntri oftewel keuntri. Er zijn ook wel een aantal overeenkomsten tussen het Amerikaanse platteland en dat van Noorwegen: de uitgestrekte bossen, de blokhutten, het jagen op wild en het vissen in de wilde rivieren, hout hakken voor de houtkachel, de verheerlijking van eenvoudig leven zonder overdadige luxe, het verlangen naar afzondering en de drang naar vrijheid. Net als bij de Amerikaanse country muziek zijn in Noorwegen de instrumenten gitaar, banjo, mandoline en mondharmonica favouriet.

Bernt Solvoll, country muzikant uit Nome, heeft net een nieuwe CD uitgebracht: het album Alive met 10 nummers op het grensvlak van rock en country. Het geluid is vol en rond. De zang is helder en duidelijk. Bernt is in de gelukkige omstandigheden dat hij al zijn tijd aan zijn muziek kan besteden. Hij heeft dan ook al heel wat mooie nummers op zijn naam staan, vaak tot stand gekomen in samenwerking met zijn zoon en gitarist Martin Solvoll. De natuur is een veel voorkomend thema in Bernts muziek. Zoals het nummer "In a world without you", over de helende werking van de natuur bij het verwerken van een verlies. Te beluisteren op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=y031DdGzdFU. In het nummer "Alone, beloved & alive" zingt Bernt over de behoefte om zich zo nu en dan terug te trekken in de natuur en de menselijke behoefte om iemand te hebben die je liefheeft. En om zo nu en dan te voelen dat je leeft, om het bloed door je aderen te voelen stromen. Te beluisteren op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=3PNEhxBj6zQ.

Bernts teksten zijn over het algemeen eenvoudig, maar doortastend. Zoals in het nummer "Walnut Grove" over het idyllische leven van de Amerikaanse televisieserie "Little House on the Prairie". Maar hij herinnerd ons ook aan de armoede van dat bestaan en het keiharde werken op de keuterboerderijen. Toch blijkt uit de meeste teksten van Bernt een gelukzalig bestaan. Want er is een groot verschil tussen de Verenigde Staten en Noorwegen: het leven in Noorwegen is veel minder ruw en hard. Hoe kan dat ook anders, in een van de rijkste landen op aarde. Hier is geen heftige discussie over de invoering van een basis ziektekostenverzekering voor de allerzwaksten. Hier is gewoon iedereen verzekerd, ongeacht het inkomen, door de staat.

Bernt heeft een eigen website: http://www.bernt-solvoll.com/. Een live optreden staat inmiddels hoog op mijn verlanglijstje.

1 kommentar:

  1. Thank you for sharing the info. I found the details very helpful.

    cheap clomid

    SvarSlett