søndag 5. april 2015

Thaise sperziebonenschotel met ei

Bij Pasen is het de traditie om eieren te eten. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Eieren zijn ook goede vleesvervangers doordat ze veel eiwit, ijzer en vitamines A, B2 en B12 bevatten. Tweede paasdag valt op maandag, de dag waarop wereldwijd gepromoot wordt om geen vlees te eten. Een super reden dus om een vegetarische maaltijd met eieren te maken. Deze Thaise bonenschotel is makkelijk te maken, gezond en duurzaam, vooral als je biologische ingrediënten gebruikt. Bovendien zijn eieren goedkoper dan vlees, zelfs als je de iets duurdere biologische eieren gebruikt. Het recept komt van de AH.

* volkoren rijst
* 400 ml kokosmelk
* 1 ui, gepeld en gesnipperd
* circa 500 gr sperzieboontjes, puntjes eraf gesneden en in tweeën gebroken
* 6 eieren
* 1 eetlepel tamarindepasta of 2 eetlepels witte azijn
* 1 groentebouillontablet
* 3 eetlepels zonnebloemolie

Rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Eieren in 8-10 minuten koken en onder koud water afspoelen. In hapjespan olie verhitten en ui 2 minuten zachtjes fruiten. Tamarindepasta, kokosmelk en bouillontablet door de ui scheppen en aan de kook brengen. Bonen toevoegen en gaarkoken. Eieren pellen en in vieren snijden. Eieren een paar minuten mee verwarmen. Schep de rijst op een bord en maak in het midden een kuiltje. Schep de bonenschotel in het kuiltje. Lekker met sambal.

Geen probleem als je wat overhoudt. Vries het in, dan heb je fastfood voor een volgende keer. Daarmee bespaar je zowel geld als het milieu!

I påsken spiser man etter gammel tradisjon egg. Egg er symbol for fruktbarhet og nytt liv. Egg er også gode kjøtterstattere fordi de inneholder mye proteiner, jern og vitaminene A, B2 og B12. Andre påskedag faller på en mandag, som gjerne skal være en kjøttfri mandag.  Det er altså en super grunn til å lage et vegetarisk måltid med egg. Denne thai-inspirerte middagsretten er enkelt å lage, sunt og bærekraftig, særlig når du bruker økologiske ingredienser. Dessuten er egg billiger enn kjøtt, selv om du bruker de litt dyrere økologiske eggene.

* fullkorn ris
* 400 ml kokosmelk
* 1 løk, kuttet i strimler
* cirka 500 gr aspargesbønner, endene kuttet og delt i to
* 6 egg
* 1 spiseskje tamarindpasta eller 2 spiseskjeer eddik
* 1 grønnsaksbuljongterning
* 3 spiseskjeer solsikkeolje

Kok risen etter anvisning på pakken. Kok eggene i 8-10 minutter og skyll av med kaldt vann. Fres løkstrimlene i en gryte eller kjele med litt olje. Tilsett tamarindpasta, kokosmelk og grønnsaksbuljongterningen og kok opp. Tilsett bønnene og kok dem ferdig. Ta av eggskallene og kutt dem i fire. Varm eggbitene med i bønnerblandingen i noen få minutter. Legg risen i midten på en tallerken, lag et hull og ha i bønnerblandingen. Det smaker godt med sambal.

Obs. Ikke noe problem med rester! Frys ned, da har du "hurtigmat" til neste gang. Det sparer både penger og miljøet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar