onsdag 31. desember 2014

Pepperkakeboompje

Onze kerstboom versieren wij altijd naast de gebruikelijke kerstdecoraties met iets om te snoepen. In Nederland waren dat kerstkransjes van chocolade. Zo sluiten we aan bij de oorspronkelijke traditie om de kerstboom te versieren met symbolen van vruchtbaarheid. In vroeger tijden werden appeltjes in de kerstboom gehangen (de voorlopers van de kerstbal) en kleine puntzakjes waarin een toffee paste. In Noorwegen zijn er geen kerstkransjes van chocolade, dus moeten we zelf wat bedenken. De keuze viel op een van de meest bekende koekjes: pepperkaker. Daar zouden we gaatjes in maken om de koekjes in de kerstboom te hangen. Zo gezegd, zo gedaan. De koekjes vielen echter een stuk groter uit en de takken van de kerstboom bogen helemaal door. We hebben ze toen maar opgehangen in een ander boompje, gemaakt van staal. Nu hebben we twee "kerstbomen" in huis!

Hier is het recept voor Noorse pepperkaker:
* 150 gr boter
* 1 dl stroop
* 2 dl suiker
* 2 dl room
* 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
* 1/2 theelepel gemberpoeder
* 1/2 theelepel gemalen peper
* 2 kleine eetlepels kaneel
* 450 gr zelfrijzend bakmeel of 450 gr bloem met 2 theelepels bakpoeder
* vormpjes, zoals hartjes, mannetjes, vrouwtjes, sterren en kerstboompjes

Meng de boter, stroop en suiker in een pan. Verwarm de pan op het fornuis tot de suiker gesmolten is. Neem de pan van het vuur en laat het iets afkoelen. Roer er de room, kruiden, meel en bakpoeder doorheen tot een glad deeg. Zet het een nacht in de koelkast. Laat het deeg een beetje op kamertemperatuur komen. Kneed het deeg op een met meel bestrooide tafel en rol het uit met de deegroller tot het ongeveer 3 mm dik is. Steek met vormpjes figuurtjes uit het deeg en bak ze in 9 minuten goudbruin in een voorverwamde oven op 180 graden Celsius. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Versier de koekjes eventueel met suikerglazuur.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar