søndag 2. november 2014

Pestvogel gespot


Gisteren hebben we een pestvogel (Noors: sidensvans) gespot in de tuin. De naam "pestvogel" dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden. Gelukkig weten we in deze tijden van Ebola wel beter. De vogel heeft het formaat van een lijster en is zalmroze met gele streepjes op de vleugels. Op zijn kop heeft hij een kuif, waardoor hij er een beetje uitziet als een punker. In de zomer leven pestvogels in het uiterste noorden van Europa, Siberië en Noord-Amerika. In de winter zijn de vogels veel te vinden in Noorwegen en soms ook in Nederland. De vogels leven voornamelijk van bessen en insekten.

I går har vi spottet en sidensvans i hagen. Det nederlandske navnet "pestfugl" dateres tilbake til middelalderen, da man trodde at disse fuglene tar med pesten og sprer sykdommen. Heldigvis vet vi bedre i disse tider med Ebola. Fuglen har størrelsen på en spurv og er laksrosa med gule striper på vingene. Den har topp på hodet sitt, som gjør at han ser ut som en punk. Om sommeren finnes sidensvansen i de nordligste trakter av Europa, Siberia og Nord-Amerika. Om vinteren forekommer fuglen over store deler av Norge og av og til i Nederland. Fuglen livnærer seg av bær og insekter.

Mer info: Sidensvans.

Bildet er plukket fra nettet.

1 kommentar:

  1. Leuk hè van die bijzondere vogels ontdekken. Hier rond het voerhuisje altijd voornamelijk mezen, goudvinken, een brutale specht en een eekhoorn. Zou leuk zijn ook eens bezoek te krijgen van een sidesvans.

    SvarSlett