søndag 6. juli 2014

Weekmenu met recepten 1

Elke week stel ik een menu op voor de komende week. Dat menu vormt het uitgangspunt voor onze wekelijkse boodschappen. Op die manier hoeven we niet dagelijks na te denken wat we zullen gaan eten en of we daarvoor alles in huis hebben.

Op welke dag van de week we welk gerecht eten, bepalen we van dag tot dag. Zo is er binnen de bandbreedte van het weekmenu altijd iets te kiezen, behalve op de laatste dag. Meestal eten we de gerechten die het meeste bereidingstijd kosten in het weekend.

Hier is ons weekmenu voor komende week:
* gehakt met tacoschelpen en salade (vlees)
* worstjes met broccoli en aardappelen (vlees)
* zalmmoten met bleekselderij en aardappelen (vis)
* makreel met wortelsalade en aardappelen (vis)
* nasi met Quorn en gebakken ei (vegetarisch)
* witte bonensalade met rucola (vegetarisch, zie het blog: Nazomersalade)
* Ain't no mountain high enough (vegetarisch)

Ain't no mountain high enough heb ik genoemd naar de R&B klassieker vertolkt door Diana Ross. Ik heb het recept zelf bedacht, al weer jaren geleden. Na een lange en vermoeiende werkdag liep ik door de AH, hongerig en op zoek naar een gezonde, betaalbare en snel te bereiden maaltijd. Ik wilde niet een van de kant-en-klare pastasauzen kopen, want die bevatten veel zout. De etiketten op de potten leerde me dat de hoofingrediënten bestonden uit tomaten en wortels. Daar kon ik wel wat mee. Inmiddels is het gerecht een klassieker die een keer per maand op tafel komt, zowel zomer als winter. Het gerecht kreeg de naam, omdat het er op een bord uitziet als een enorme berg. Het is zo lekker dat het helemaal op gaat. Geen berg te hoog dus.

* zakje tortellini met kaasvulling
* 2 blikjes biologische tomatenstukjes
* een stuk of 4 biologische wortels
* een bakje biologische champignons
* 2 biologische uien
* flink wat tenen knoflook
* paprikapoeder, peper en oregano
* kaas

Kook de tortellini gaar zoals op de verpakking staat aangegeven. Veeg de champignons schoon en snijd ze in kwartjes. Bak ze in een hapjespan met een klein beetje olijfolie. Schep de champignons af en leg ze op een bord, laat het vocht in de pan. Schil de wortels en ontvel de uien en de knoflook. Snijd de wortels, de uien en de tenen knoflook in grove stukken. Fruit de wortel, ui en de knoflook in de hapjespan. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe. Doe het mengsel vervolgens in een litermaat en voeg daar de inhoud van de blikjes tomatenstukjes aan toe. Pureer met de staafmixer tot een redelijk gladde saus. Doe de saus in de hapjespan en warm op. Goed roeren, want het kan gaan spetteren. Doe er op het laatst de champignons doorheen en laat deze mee warmen. Breng op smaak met de kruiden. Rasp de kaas. Schep een portie tortellini op een bord en doe daar vervolgens een paar flinke scheppen pastasaus op. Strooi bovenop de berg een handvol geraspte kaas. Smul ze!

1 kommentar: