lørdag 12. juli 2014

Stikkelsbærkake



Eenvoudige taart met kruisbessen uit eigen tuin. Zo gemaakt en vooral niet te zoet.

Voor een springvorm van 30 cm doorsnede.

Deeg:
* 220 gr bloem
* 1/2 zakje gedroogde gist, circa 6 gr
* 50 gr suiker
* 9 gr vanillesuiker
* snufje zout
* 50 gr boter
* 6 eetlepels lauwwarme melk
* 1 ei

Vulling:
* circa 350 gr kruisbessen

Van de aangegeven ingrediënten een gistdeeg maken en laten rijzen. De kruisbessen wassen en halveren. Het deeg verdelen over de ingevette bodem van de springvorm. Maak een kleine rand om het deeg zodat het sap niet wegdruppelt. De kruisbessen gelijkmatig over het deeg verdelen. Bakken op 160 - 180 graden in 45 minuten.

Voor een extra luxe variant: serveer er een bolletje vanilleijs bij en/of een toef room. Of schenk 10 minuten voor het verstrijken van de baktijd een mengsel van 1 eidooier met 1 eetlepel crème fraîche over de vulling.

NB. Een vulling met pruimen smaakt ook heerlijk!

Enkel kake med stikkelsbær fra egen hage. Fort gjort og ikke for søt.

Rund kakeform 30 cm i diameter.

Deig:
* 220 gr hvetemel
* 1/2 pose tørket gjær, cirka 6 gr
* 50 gr sukker
* 9 gr vaniljesukker
*  ei klype salt
* 50 gr usaltet smør
* 6 spiseskje lunken melk
* 1 egg

Fylling:
* cirka 350 gr stikkelsbær

Bland alle ingredienser til en gjærdeig og la deigen heve. Rens stikkelsbærene og halver dem. Fordel deigen i den smørte kakeformen. Lag en liten deigrand slik at saften ikke kan renne ut. Fordel stikkelsbærene jevnt over deigen. Bak på 160 - 180 grader i 45 minutter.

Variant med ekstra luksus: server med en kule vaniljeis og/eller en klatt rømme. Eller hell over 10 minutter før endt baketid en blanding av 1 eggplomme og 1 spiseskje crème fraîche.

OBS. Fylling med plommer smaker også deilig!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar