mandag 9. juni 2014

Uitgraven tank

Nadat we de petroleumleidingen binnenshuis hadden verwijderd (lees het blog Sloopwerk) lag er nog een uitdagende klus op ons te wachten: het verwijderen van de 1200 liter tank die was ingegraven in onze tuin. Het was voor ons geen vraag of we de tank zouden laten zitten. We wilden niet het risico nemen dat de tank ooit zou gaan lekken. De leidingen afkoppelen en de tank vullen met zand, vonden wij net zoiets als je kop in het zand steken. Weg met die viezigheid!

Met pinksteren hadden we een lang weekend. Het warme, droge weer zou zich stabiel houden. Het waren ideale omstandigheden om de klus te klaren. Op zaterdagochtend gingen we om een uur of half negen aan de gang. Nadat we eerst de tuinmeubels hadden verplaatst, wipten we de natuurstenen terrastegels van hun plek. Daarna kon het grote graven beginnen. Referentiepunt voor de ligging van de tank was een peilopening in het midden van het terras en twee stalen buizen aan de wand van het huis: een om de tank te vullen en een voor de ontluchting. De precieze ligging van de tank en de afmetingen waren een raadsel.

Het graven was lastig door de vele boomwortels en stenen in de grond. Na ongeveer 60 centimeter afgegraven te hebben stuiten we eindelijk op het glasvezel van de tank. Door verder te graven konden we localiseren waar de tank lag en welke omvang de tank had: 2 meter lang en 87 centimeter doorsnede. We voelden ons net een stel archeologen die overblijfselen van het olietijdperk hadden ontdekt, en soms leek het alsof we een vliegtuigbom aan het uitgraven waren, of beter gezegd, een milieubom.

Het volgende karwei was om de tank af te koppelen. Daarvoor moesten we de stalen buizen die naar het huis liepen, uitgraven en los draaien. De buizen waren loodzwaar. Ook liepen er twee koperen leidingen van de tank naar het huis, waarvan bleek dat ze onder de betonnen sokkel bij de voordeurtrap het huis binnen gingen. Trekken aan de leidingen zowel binnenshuis als van buiten hielp niet. De leidingen moesten helemaal uitgegraven worden, en vervolgens konden we ze met vereende krachten uit de muur trekken. De laatste restanten koperen leiding konden nu ook binnen in het huis verwijderd worden, evenals een drukmeter. Die missen we als kiespijn!

Daarna was het zaak om de tank nog meer uit te graven. We groeven en groeven, we leken wel een stel putjesscheppers. Het was bloedheet, onze t-shirts waren kletsnat van het zweet en we zaten onder het zand. Bij mij waren op een gegeven moment de batterijtjes leeg. Marco heeft nog tot 16.00 uur 's middags door gegraven. Net toen de tank voor ongeveer 2/3 vrij lag, storte de grond tussen het gat en de muur van het huis in, waardoor een zijkant van de tank helemaal bedolven werd. Het was tijd om er mee op te houden en de volgende dag met frisse moed verder te gaan.

Op zondagochtend stonden we om half negen weer paraat. We hielden er ernstig rekening mee dat we er de hele dag mee bezig zouden zijn. We zijn eerst weer begonnen met de tank uit te graven. Er zat nog een klein restant petroleum in de tank. Omdat we niet wisten hoeveel de tank zelf zou wegen, en hoeveel moeite het zou kosten om de tank uit het gat te halen, wilden we alle petroleum uit de tank halen. Elke liter c.q. kilo zou schelen. Met boren en zagen hebben we een rechthoekige opening gemaakt in de tank. Door de opening konden we het restant petroleum opscheppen, zo'n 20 liter.

Vervolgens kreeg Marco in de gaten dat er beweging in de tank zat, en het lukte hem om de tank schuin omhoog te trekken. Zo konden we ook de laatste liter petroleum uit de tank scheppen. De tank zelf bleek helemaal niet zo zwaar te zijn. Met trekken en duwen kregen we de tank uit het gat. Doordat de tank zo gestroomlijnd was, gleed hij haast vanzelf naar beneden het tuinpad af. Het was nog maar 11.00 uur, en na die harde inspanningen waren we allebei een beetje beduusd dat het nu opeens over was.

Het is een goed gevoel dat de tank uit de grond is. Het gevaarte ligt te wachten totdat we 'm woensdag naar de stort kunnen brengen, samen met de stalen buizen, de koperen leidingen en het restant petroleum. Vervolgens moeten we steengruis bestellen om het gat op te vullen. Daarna kunnen de tegels op hun plek, en dan hebben we een heerlijk plekje om met een schoon geweten in onze tuin te zitten!

1 kommentar:

  1. Het werd, na enige tijd, weer hoog tijd om jullie weblog te lezen. En jeetje wat hebben jullie weer een werk verzet. In de tuin maar zeker ook met het afronden van je studie Amber (gefeliciteerd). Wij geloven dan ook graag dat jullie volop gaan genieten van het mooie plekje in jullie tuin, want na gedane arbeid is het nog altijd goed rusten :-)

    SvarSlett