søndag 29. juni 2014

Nog meer sloopwerk

We zijn gisteren aan de volgende grote buitenklus begonnen: een nieuwe trap naar de voordeur van ons huis. Noorse voordeuren zwaaien naar buiten toe open. Daardoor kan er in de winter geen opgehoopte sneeuw naar binnen vallen. Ging onze voordeur open, dan moest degene die op de trap stond een paar treden naar achteren wijken omdat er geen plaats was om bij de voordeur te blijven staan. Het bleek een mooie manier om deurverkopers af te wimpelen, maar voor ons zelf en ons bezoek was het erg onpraktisch.

Bovendien was de trap erg lelijk. De trap was gemaakt van in beton gelegde grindtegels. De tredes hadden verschillende hoogtes. De trap kwam te laag uit bij de voordeur, waardoor er alsnog een houten opstapje nodig was om het huis in of uit te stappen. De stenen begonnen los te zitten, waardoor de trap onveilig werd. Kortom, de oude trap moest weg. 

We hadden voor de gelegenheid een "murbrekker" (drilhamer) gehuurd bij de bouwmarkt. De weergoden waren ons goed gezind. Ondanks dat er regen was voorspeld, bleef het de hele dag droog en door de bewolking bleven we stekende zon bespaard. Om 08.00 uur stonden we paraat. Marco ging met de drilhamer de trap te lijf en ik bracht de brokstukken naar de aanhangwagen. Nadat we de eerste trede verwijderd hadden, bleek de trap gelukkig niet massief te zijn, maar van binnen gevuld te zijn met zand. Binnen liepen hele grote spinnen rond, wat een griezels!

Halverwege de onderste trede hadden we reeds drie ladingen met puin weggebracht. Na de lunch gingen we opgewekt verder. We hadden immers nog maar een halve trede te gaan! Te vroeg gejuicht: onder de trap bleek een fundering te zitten bestaande uit dikke plastic buizen gevuld met gewapend beton. Doorzwoegen dus. 

Uiteindelijk konden we om 15.30 uur de laatste lading naar de stort brengen en de drilhamer inleveren bij de bouwmarkt. We waren allebei ontzettend smerig: onze kleren, onze haren, onze gezichten, alles zat vol stof. Een warme douche doet echter wonderen en de vieze kleren gingen meteen in de wasmachine. We waren ontzettend moe, maar ook heel blij dat we de klus in een dag hadden geklaard.

Vanochtend hebben we van pallets een provisorische trap gebouwd. Die voldoet voorlopig prima. Marco is bezig met het ontwerp van de nieuwe trap. In plaats van een lelijk onding hebben we straks een mooie, veilige en praktische entree naar ons huis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar