søndag 30. mars 2014

Earth HourGisteren hebben Marco en ik meegedaan aan Earth Hour ("Het Uur der Aarde") en thuis tussen 20.30 en 21.30 uur de verlichting uitgedaan. Earth Hour is een internationaal evenement dat jaarlijks plaatsvindt om energiebesparing te promoten en om mensen bewust te maken van de klimaatverandering. In 2009 deden wereldwijd een milliard mensen mee.

Het is niet alleen tijdens Earth Hour dat ik nadenk over de enorme energieconsumptie in onze Westerse samenleving. Ik vraag me vaak af wat er zal gebeuren als er een energiecrisis komt waarbij elektriciteit op rantsoen wordt gezet. Verwarming, verlichting en huishouden zouden de prioriteit krijgen. Voor vrije tijd en ontspanning zou geen of heel weinig energie meer over zijn. Wat zouden mensen gaan doen als ze niet meer de hele avond voor de buis konden hangen, niet meer konden spelen met hun X-box en Wii, en als de I-pod niet meer zou werken?

Zouden mensen gezellig bij elkaar op bezoek gaan om kaartspelletjes te spelen? Zouden mensen met elkaar gaan praten nu ze niet meer afgeleid zouden worden door hun mobiel? Zouden ze misschien zelf muziek gaan maken, een instrument gaan spelen en gaan zingen?

Zouden kinderen op straat gaan spelen in plaats van voor de computer te zitten? Zouden kinderen hun eigen spelletjes verzinnen in plaats van dat de Play Station voorschrijft wat en hoe ze moeten doen?

Zouden mensen creatieve hobby's oppakken, zoals een trui breien of een vogelhuisje in elkaar knutselen? Of zouden ze meer gaan bewegen, een wandeling maken of gaan sporten? Zouden ze een studie gaan doen, bijvoorbeeld een cursus kunstgeschiedenis, gewoon voor de lol en voor hun persoonlijke ontwikkeling?

Wat zou er gebeuren als mensen 's avonds vroeger naar bed gingen in plaats van dat ze voor de tv bleven hangen? Zouden ze de volgende dag uitgeruster en minder snel geprikkeld zijn misschien?

Ik hoop dat het nooit tot een energiecrisis komt, maar het zou mooi zijn als mensen bewuster met energie om zouden gaan, ook bij hun vrije tijdsbesteding. Dat zou de samenleving op meerdere manieren ten goede kunnen komen naar mijn idee.

Meer info: Het Uur der Aarde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar