onsdag 26. februar 2014

Tomaten-linzensoep


Is het raar dat Ezau zijn eerstgeboorterecht verkocht voor een bord linzensoep? Nee hoor, linzensoep is niet te versmaden. Wij gebruiken vooral de groene linzen die bij ons in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ze passen perfect in een winterse maaltijdsoep. Linzen worden tegenwoordig nog maar zelden gegeten. Dat is jammer, want linzen passen prima in een gezond eetpatroon en de teelt heeft een lage klimaatbelasting.

Linzen zijn kleine, halfronde zaden, die veel lijken op spliterwten. Ze hebben een hoge voedingswaarde en bevatten het hoogste eiwitpercentage van alle peulvruchten, maar liefst 25%! Daarnaast bevatten ze veel vezels en allerlei andere belangrijke stofjes voor ons lichaam, zoals ijzer, fosfor, magnesium en vitamine B.

Linzen zijn eenvoudig te bereiden. Ze moeten ongeveer dertig minuten koken. Vooraf weken is niet nodig. Tijdens het koken blijven de linzen heel, ze koken niet kapot.

Hier is ons recept voor tomaten-linzensoep:

- circa 250 gram groene of bruine linzen
- twee blikjes à 400 ml gepelde tomaten
- circa 500 gram fijn gesneden wintergroenten, zoals wortel, koolraap, selderijknol, prei, pastinaak en ui
- een paar biologische worstjes
- biologische bouillontablet
- een eetlepel Provençaalse kruiden
- peper

Doe de linzen, de inhoud van de blikjes tomaten, de Provençaalse kruiden en een liter water in een grote soeppan. Het bouillontablet erboven verkruimelen, aan de kook brengen en de linzen in circa 30 minuten zachtjes gaar koken. Ondertussen de worstjes bakken in een koekenpan en in plakjes snijden. De laatste 10 minuten de wintergroenten en de plakjes worst toevoegen en meekoken. Breng op smaak met peper. De soep in borden scheppen en indien gewenst serveren met grof volkorenbrood besmeerd met boter. Eet smakelijk!

1 kommentar:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    SvarSlett