fredag 31. januar 2014

Eigen huis en haard


We hebben de overwintering op Nova Kåsene overleefd! De houtkachel staat en brandt! Hoewel de afwerking op zich zal blijven wachten, kunnen we eindelijk stoken met hout. Gelukkig maar, want ook al is het een milde winter, er gaat niets boven de heerlijke stralingswarmte van een echte houtkachel.

De eerste maandag van het nieuwe jaar zaten we keurig klaar om de vakman te ontvangen die de kachel zou installeren. In het weekend hadden we, hoe ongezellig, alle kerstdecocatie verwijderd, de gordijnen van de ramen gehaald en alle meubels aan de kant geschoven en met lakens bedekt. We waren er namelijk voor gewaarschuwd dat er nogal wat stof zou kunnen vrijkomen bij de werkzaamheden. Maar ondanks onze voorbereidingen, geen vakman...

Op zondagavond kregen we een sms-je dat er een spoedklus was die voorrang kreeg. Teleurstelling, en afwachten maar. Vervolgens kregen we maandagavond een telefoontje dat de kachel nog niet geleverd was. Onbegrijpelijk voor ons, want toen we overeenstemming hadden bereikt over de offerte, hebben we het installatiebedrijf meteen meegegeven om de kachel te bestellen. Juist met het oog om eventuele vertragingen te voorkomen. Zucht... afwachten maar.

De volgende maandag kwam de vakman toch echt langs. Met een hulpmedewerker werd de ruim 100 kilo zware kachel naar binnen getild en kon het werk beginnen. De kachel werd zeer zorgvuldig waterpas gesteld en vervolgens werd de verse luchttoevoer naar buiten aangelegd. Onze kachel is namelijk van de nieuwste technologie voorzien waardoor de kachel milieuvriendelijk is: minder uitstoot, meer warmte, minder hout verbruik en een beter binnenklimaat.

De laatste fase, het maken van de ombouw, ging juist erg snel. Misschien wel een beetje te snel, want we hadden graag tussentijds nog even overleg gehad, maar we zijn heel tevreden met het eindresultaat. De baksteenmuur is met een eerste laag stucwerk bedekt, en missen we als kiespijn.

Boven op de kachel, voor de kachel en naast de kachel komen natuurstenen platen te liggen. Die worden uit de bergen in Oppdal (Noorse provincie) gehaald en naar Telemark vervoerd. Daarna wordt er een afwerklaag aangebracht. Tot slot is het de beurt aan ons om de zaak te schilderen. We zijn dus nog niet klaar met de kachel, maar we zijn een eind op weg.

Het hele proces heeft veel meer voeten in de aarde gehad dan we van tevoren dachten. Het is niet zomaar iets, een nieuwe kachel. De kachel is het hart van ons huis, de belangrijkste bron van verwarming, blikvanger in onze woonkamer, en verzamelpunt bij het zitgedeelte.

Anny heeft het hele proces via Skype, e-mail en met toegestuurde foto's kunnen volgen. Dankzij haar hebben wij dit kunnen realiseren. Daar zijn wij heel dankbaar voor.

1 kommentar:

  1. Jullie geduld mag dan wel op de proef zijn gesteld, beste Amber en Marco, maar dit is toch wel een resultaat dat er wezen mag.
    Wij vinden de kachel én de wijze waarop deze is ingebouwd erg mooi. En dan te bedenken dat de uiteindelijke afwerking het geheel nog mooier zal maken. Complimenten!

    SvarSlett