tirsdag 26. november 2013

Voortgang houtkachel

Medio september verhaalde ik hoe we enthousiast de oude schouw med petroleumkachel en open haard gesloopt hadden.* We hadden duidelijk voor ogen wat we er voor in de plaats wilden hebben en dachten dat we dat wel even in het najaar voor elkaar zouden krijgen. Dan zouden we voordat de echte kou zou komen, warmpjes en gezellig bij de houtkachel kunnen zitten. Het zou echter anders verlopen...

Hoewel we van klussen houden, is het plaatsen van een nieuwe houtkachel niet iets waar we ons zelf aan willen wagen. Het gaat immers om brandveiligheid en een gezond binnenmilieu, en dat laten we graag aan vakmensen over. Bovendien willen we een superstrakke afwerking van de muur voor een mooi eindresultaat, en tot slot hebben we naast onze banen maar beperkte tijd om zelf aan zo'n klus te besteden. Kortom, we willen het werk uitbesteden. Dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

We wonen hier op het platteland en het aantal metselbedrijven, die tevens gespecialiseerd zijn in het installeren van kachels, zijn schaars. De bedrijven moeten op "befaring" (bezichtiging) komen om de situatie ter plekke op te nemen. Vooral de offertes hebben veel tijd en moeite gekost. Er gingen weken overheen voordat we ze kregen, en vervolgens was er veel mee mis: er ontbraken belangrijke elementen of het bedrijf had zelf ingevuld hoe het resultaat er uit zou komen te zien. Dit ondanks dat Marco 3D tekeningen had gemaakt. Welke klant komt daar normaal gesproken mee aanzetten? Er is heel wat heen en weer gemaild en gebeld, en telkens was er weer het wachten op een aangepaste offerte. Ook de prijzen zijn niet mis. Voor handwerk moet hier goed betaald worden. We hebben behoorlijk getwijfeld of we een dergelijke investering zullen doen. Toen we bijna de hoop hadden opgegeven, hebben we bij een bedrijf een eindbod neergelegd met een aantal laatste voorwaarden. Na anderhalve week wachten kregen we het verlossende antwoord: ze zijn accoord!

De klus wordt nu ingepland. Het is de vraag of de houtkachel voor het nieuwe jaar gereed zal zijn. Dat geeft niet, we hebben er ons gaande weg op ingesteld om de kerstdagen met de "warmepumpe" (warmtewisselaar) en "panelovner" (elektrische wandkacheltjes) door te brengen. Met het weer hebben we ongekende mazzel. Zo'n lange herfst met plustemperaturen hebben we niet eerder meegemaakt. Zelfs nu het vriest blijven de temperaturen nog heel beschaafd met nachttemperaturen van maximaal -7 graden Celsius. Ondertussen blijft onze voorraad brandhout geduldig liggen, en wordt de kwaliteit alleen maar beter. We worden helemaal warm bij de gedachte om te kunnen stoken.

* Zie ons blog Sloopwerk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar