søndag 20. oktober 2013

Buitenkraan

Het is niet het meest sexy blog-onderwerp, maar wel heel actueel nu we deze week de eerste nachtvorst hebben gehad en vandaag de eerste sneeuw. Het gaat om de nieuwe buitenkraan die Marco enige tijd geleden geïnstaleerd heeft. De oude kraan was aan vervanging toe en Marco wilde het meteen goed aanpakken door binnenshuis een aftapkraantje op de waterleiding te montoren.

We vonden het al vreemd dat er geen aftapkraantje was. Nu wisten we meteen waarom er een stuk schuimfolie in de conifeer hing die naast de muur met de kraan staat. Het schuimfolie werd door de vorige eigenaren om de kraan gewikkeld om bevriezing te voorkomen. Wij wilden het degelijker aanpakken.

Marco heeft alle bouwmarkten afgelopen, maar nergens was een aftapkraantje te bekennen. Na enige aarzelingen is hij toch maar aan de slag gegaan met het Noorse alternatief. Dat was wel een stuk duurder, en meer werk om te monteren, maar bij nader inzien heel ingenieus en praktisch.

Een Noorse buitenkraan bestaat uit een kraandeel en een leidingdeel. Het leidingdeel gaat in zijn geheel door de buitenmuur en wordt binnen aan de waterleiding verbonden. Draai je de kraan dicht, dan loopt het leidingdeel leeg. De kraan blijft dan eventjes doorlopen en nadruppelen. Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar, of het nu vriest of niet, want er staat geen water meer in.

Het aftappen van de buitenkraan is bij deze verleden tijd voor ons geworden, een herinnering aan de Nederlandse winter. Onze kraan is altijd winterklaar.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar