søndag 15. september 2013

Sloopwerk

Gisteren hebben we de kachel in de woonkamer gesloopt. Het was een flinke klus, maar we hebben het voor elkaar gekregen. De kachel was een combinatie van open haard en petroleumkachel die met de verbinding naar de schoorsteen aan elkaar gekoppeld waren. We wilden geen gebruik maken van deze kachels. Een open haard is weliswaar sfeervol, maar ongezond voor het binnenmilieu en niet efficiënt. De meeste warmte vliegt weg door de schoorsteen. De petroleumkachel in de woonkamer was aan vervanging toe en ook petroleumkachels ("parafinovner") zijn erg slecht voor het milieu. Daarom wilden we niet in een nieuwe investeren.

Vorig weekend hadden we al de petroleumkachel in de gang beneden weggehaald. Daardoor konden we ook meters met koperen leidingen weghalen waar normaal gesproken de petroleum door stroomde. De petroleum kwam uit een tank die in de tuin ligt. Dat wordt nog een leuk klusje voor volgend jaar om die tank uit te graven. Omdat het allemaal zo voorspoedig verliep, besloten we meteen het kastje met de pomp in de hal bij de voordeur weg te halen.

We hadden er echter geen rekening mee gehouden dat het kastje zelf nog liters petroleum bevatte. In allerijl moesten we opvangmogelijkheden bij elkaar zoeken: emmers, lege flessen en zelfs een leeg mosterpotje werd met het smerige spul gevuld. Het was een kleine milieuramp. De laatste liters hebben we maar in de tank laten lopen. Ongelofelijk dat het licht ontvlambare goedje in een simpel kastje aan slechts twee schroeven hing en dat er door het hele huis leidingen met petroleum liepen. Daar zijn we nu gelukkig van af!

Dit weekend was, zoals ik al schreef, de open haard en de daaraan gekoppelde petroleumkachel aan de beurt. We hadden de tip gekregen om van boven naar beneden te werken. De bakstenen moesten losgehakt worden. Vervolgens kon de open haard deel voor deel ontmanteld worden. Marco bikte de stenen en schroefde de ijzeren kachelonderdelen los. Ik vulde vuilniszakken met puin en droeg die naar de garage samen met de kachelonderdelen. We voelden ons net een stel bouwvakkers.

Tussendoor hebben we een paar keer gestofzuigd om te voorkomen dat de hele woonkamer vol met roet en brokstukjes kwam te liggen. Het ging allemaal voorspoedig, maar we zijn er bijna een hele dag mee bezig geweest. Toen we om 16.00 uur klaar waren was niet alleen de kachel gesloopt, maar wij zelf ook! We zagen eruit als een stel zwarte pieten, met roetvegen op ons gezicht. In de garage liggen kilo's oud ijzer en zakken met puin.

Nu kunnen we ons verheugen op de plaatsing van de nieuwe houtkachel. Wat het wordt, verklappen we nog niet, maar we verwachten over enkele weken spectaculaire metamorfosefoto's op het blog te kunnen zetten.

1 kommentar:

  1. Nou harde werkers, jullie hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. En wat een ruimte is er ontstaan nu de oude kachel weg is. Wij kijken nu al uit naar jullie volgende bericht. Vele groetjes.

    SvarSlett