lørdag 7. september 2013

Groentesoep

Groentesoep, lekker en makkelijk, als je het doet volgens de regels van Jules Deelder:

"Dichten is net als koken,
je pleurt maar wat in de pan als je koken kan."

Natuurlijk kun je in de weer om zelf bouillon te maken die uren moet trekken, maar dat is helemaal niet nodig voor een smakelijke groentesoep. Met een biologisch bouillonblokje kun je binnen een half uurtje een lekkere stevige maaltijdsoep op tafel zetten. Dit heb je nodig:

- 1 biologisch bouillonblokje*
- fijngesneden biologische groenten, zoals (restjes) prei, bloemkool, wortel, selderijstengels en knolselderij*
- 250 gr gehakt*
- vermicelli*
- fijngesneden, verse kruiden, zoals bladselderij en peterselie

* Deze ingrediënten zijn doorgaans biologisch verkrijgbaar in onze omgeving. Misschien zijn bij jou in de buurt alle ingrediënten biologisch te koop!

Breng 2 liter water aan de kook met een biologisch bouillonblokje. Ondanks dat een bouillonblokje volgens de verpakking voor slechts een halve liter bouillon geschikt zou zijn, gebruik ik nooit meerdere blokjes. Bouillonblokjes bevatten veel zout en dat komt de smaak van de soep en je gezondheid niet ten goede. Als het water kookt, zet je het vuur laag en doe je er fijngesneden groenten bij. In Nederland zijn zakken voorgesneden soepgroenten verkrijgbaar, maar die groenten zijn niet biologisch. Bovendien verliezen de groenten door de tijd dat ze voorgesneden in de zakjes zitten veel van hun voedingskracht.

Het gehakt kun je zo toevoegen of je kunt er eerst kleine balletjes van draaien, die je in het kokende water laat glijden. Ze koken vanzelf gaar. Je kunt vermicelli toevoegen, maar bij gebrek aan biologische vermicelli breken wij biologische spaghetti in kleine stukjes. In plaats van pasta, kun je ook aardappelblokjes of rijst toevoegen. Tot slot kun je kruiden toevoegen, zoals bladselderij en peterselie. Doe maar in de pan, en maak er iets lekkers van!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar