søndag 11. august 2013

Oogsttijd

Door de warme en zonnige zomer is het dit jaar een uitstekend bessenjaar. We zijn al een paar weken bezig om zomerfruit te oogsten. In onze tuin staan rode bessen-struiken, waarvan een hele grote die vol hangt met dikke trossen bessen. Al het andere moet wijken voor de bessenpluk, ook het huishouden. Alleen het hoogstnodige wordt gedaan, zoals afwassen en af en toe stofzuigen. De oogsttijd van het zomerfruit is immers maar kort. We moeten nu de kans grijpen. Na de werkdag en het avondeten is het dus plukken geblazen en daarna de besjes schoonmaken en in diepvriesbakjes scheppen.

De bossen puilen uit van de bosbessen. Je wordt er haast dol van, want je weet gewoon niet waar je moet beginnen te plukken. Als je eenmaal begonnen bent, kun je gewoonweg niet meer stoppen. Op onze favouriete plukplekjes hebben we al kilo's bosbessen geoogst. Dat gaat rap met een zogenaamde "bærplukker" (bessenplukker): een bakje met een soort hark aan de voorkant, waarmee je door de struikjes schept. Op die manier ris je de bessen van de takjes, zonder dat de plant schade oploopt. De bessen worden in het bakje opgevangen. Vroeger waren die bessenplukkers zelfgemaakt van hout en ijzerdraad. Tegenwoordig zijn ze van plastic en in winkels te koop.

Over heel Noorwegen zijn Noren op dit moment aan het plukken, hoewel het lang niet meer zoveel wordt gedaan als vroeger. Veel Noren kopen de bessen tegenwoordig kant-en-klaar in de winkel. Dat kost uiteraard meer geld dan zelf plukken. Bovendien zijn deze bessen speciaal gekweekt voor de verkoop en hoogstwaarschijnlijk bespoten, in tegenstelling tot de bessen die in de vrije natuur groeien.

Het plukken van bessen is zelfs in de wet vastgelegd. In Noorwegen (en de andere Scandinavische landen) is "allemansretten" van kracht. Het is het recht dat ieder heeft op het eigendom van een ander. De regels van allemansretten zijn gebaseerd op respect voor de natuur, dat er rekening gehouden moet worden met boeren, grondeigenaren en andere gebruikers, en de zorg voor het milieu. Het betekent onder andere dat je vrij door ongecultiveerd terrein mag lopen, zoals bossen, velden en bergen, en er voor eigen gebruik mag plukken van bloemen, bessen, paddestoelen en wat nog meer zij.

Het plukken van de bessen is naar verhouding snel gedaan, maar het schoonmaken van alle besjes kost beduidend meer tijd. We hebben inmiddels een goede werkwijze gevonden: eerst zeven we de bessen in een grove zeef waardoor veel blaadjes en andere ongerechtigheden verdwijnen. Vervolgens plukken we de overige blaadjes en takjes weg. Daarna gaan de bessen in een ruime bak met water. Handmatig worden eventuele steeltjes verwijderd, waarna de bessen in een vergiet kunnen uitlekken. Het is een arbeidsintensief werkje, maar het levert dan ook een luxe product op.

Inmiddels zit onze vriezer vol. Dit betekent dat al het overige dat we oogsten op een andere manier verwerkt moet worden, bijvoorbeeld door er jam van te maken. Van de winter hebben we een mooie voorraad zacht fruit. Het is een aangename afwisseling op het eentonige winkelaanbod biologisch fruit dat vooral bestaat uit sinaasappels en kiwi's. Dat wordt genieten!

3 kommentarer:

  1. Hallo Amber en Marco, Wij zijn Jessica & Hans uit Nederland. Wij hebben Marco gesproken op een scandinavië-emigratiebeurs in 2011. Wij spelen nog steeds met de gedachte de stap te maken naar Scandinavië om te wonen en werken. We gaan morgen onze vakantie doorbrengen in Scandinavië en zullen ook jullie gebied aandoen. We zouden het leuk vinden mensen te spreken die de stap al gemaakt hebben en te informeren naar de werkgelegenheidsmogelijkheden voor ons beiden. Graag horen we of jullie kans zien ons te ontvangen of ons in contact kunnen brengen met anderen. Groet Hans Schiedon&Jessica Scheepers.

    SvarSlett
  2. Hei Jessica en Hans, leuk dat jullie plannen hebben om naar Noorwegen te verhuizen! Wij kunnen echter niet op jullie verzoek in gaan. Het is ruim een half jaar geleden dat mijn baan bij de gemeente Nome als adviseur voor Nederlanders die naar Nome willen verhuizen, is beëindigd. Het is vooralsnog niet mijn ambitie om dit werk op prive basis op te pakken. Bovendien is mijn ervaring dat veel Nederlanders hier op hun privacy gesteld zijn. Dat geldt overigens ook voor Marco en mijzelf. Ook toen ik nog bij de gemeente Nome werkte, was ik zeer terughoudend ten aanzien van het in contact brengen van potentiële emigranten met reeds geëmigreerde Nederlanders. Het beste advies dat ik jullie kan geven is om je te richten op mensen die zich op professionele basis met het emigreren van Nederlanders naar Noorwegen bezig houden, zoals de adviseurs van Placement. Er is namelijk een groot verschil tussen het uitwisselen van persoonlijke ervaringen met emigranten en het krijgen van een professioneel advies. Verder raad ik jullie aan om vooral bij jullie zelf te blijven. Vraag je af wat voor levenswijze jullie hebben dan wel willen en in hoeverre je jullie manier van leven in Noorwegen kunnen realiseren. Het is waard om hier een ontspannen vakantie in het land van jullie dromen aan te wijden, zonder al te veel afgeleid te worden door de uiterst persoonlijke ervaringen van anderen. Veel succes!

    SvarSlett
  3. Good fun. We also did some storing of food in the freezer, made some jam, made some chutney and froze some cakes. Lovely to see others doing the same.

    SvarSlett