søndag 25. august 2013

Huisraad te koop!

Alles mocht weg: potten en pannen, serviesgoed, witgoed...Nee, Marco en ik hebben geen huwelijkse problemen. In tegendeel, we zijn aan het opruimen geslagen van de spullen uit de tijd voordat we samen woonden. Vijf jaar geleden zijn we gaan samenwonen in Noorwegen en daardoor hadden we veel huishoudelijke spullen dubbel, zoals potten en pannen, serviesgoed, glazen en bestek. Bovendien hebben we door onze binnenlandse verhuizingen nogal wat overbodige (tweedehands) spullen verworven, zoals een grote kast, een fornuis en een vaatwasser.

Nu we in ons eigen huis woonden, konden we eindelijk een goede scheiding maken van spullen die we wilden behouden en spullen waar we vanaf wilden. Dat bleek om heel wat te gaan. Allemaal goede spullen, sommige weliswaar verouderd, maar nog in goede staat. Ongelofelijk hoe lang we die spullen bij ons hebben gehad en al die tijd bewaard hebben, zoals een theepotje uit mijn studententijd: 23 jaar oud! Desondanks of juist daarom vonden we het toch wel moeilijk om de spullen weg te moeten doen. Wat een rijkdom om zoveel spullen over te hebben. Wat een verspilling om het weg te doen.

Omdat het allemaal goede spullen waren, wilden we proberen om ze te verkopen, zodat we er wat leuks aan over konden houden. Een aantal kledingstukken en schoenen bracht ik naar een net geopend vintage winkeltje in het dorp. De eigenaresse was dolenthousiast: merkkleding uit het buitenland! Ik kreeg twee kortingsbonnen om wat anders in haar winkel uit te zoeken. Een leuke deal!

Op zaterdag 10 augustus organiseerden we een "garasje salg" (garage verkoop), voor ons bekende Nederlanders in Nome en omgeving. We toverden onze garage om tot winkel: een aantal houten stellingkasten fungeerden als uitstalruimte en langs de wanden kwamen de grotere spullen te staan, zoals het witgoed, het droogrek en schilderijlijsten. Alles mocht tegen een zacht prijsje weg. Voor iedereen stond koffie en thee en zelfgebakken kruidkoek klaar. De verkoop werd een groot succes en was een gezellige happening. Vooral de potten en pannen liepen goed. Ook het witgoed werd verkocht.

De week erop deden mijn vriendin Ellis en ik mee aan de Lunde Slusemarked, een jaarlijkse markt waar iedereen aan deel mag nemen. Voor kr 250 huurden we een standplaats. Van Willeke en Lambertus* mochten we hun partytent lenen, die een perfecte kraam was voor de verkoop van onze spulletjes. Er was zware regen voorspeld, en zowel Ellis en ik vroegen ons de dagen ervoor regelmatig af waar we aan begonnen waren. Het bleek allemaal reuze mee te vallen en af en toe scheen de zon zelfs. Achteraf lazen we in de lokale krant dat er 600 bezoekers waren geweest.

Opvallend was dat er vooral buitenlanders bij onze stand kochten: Engelsen, Duitsers, Polen en Nederlanders. Had dat met onze spullen te maken? Geen flauw idee. Het werden geen topwinsten, maar de kosten van de stand haalden we er ruim uit. We vonden het een prachtig avontuur en hebben ongetwijfeld veel mensen blij gemaakt met onze spulletjes.

In onze garage staan nog steeds een aantal verhuisdozen met overtollige huisraad. Deze spullen gaan we binnenkort naar Fretex (het Noorse Leger des Heils) brengen. Wellicht kunnen die ze verkopen in hun tweedehandswinkel. Dan zijn wij eindelijk, op een mens- en milieuvriendelijke manier, van onze overbodige spullen af. Dat schept ruimte, zowel in ons hoofd als in ons huis.

* Zie het blog: Website voor Skomaker Lambertus.

2 kommentarer:

  1. Leuk dat het allemaal zo goed liep met de verkopen. En fijn dat je er nu vanaf bent!

    SvarSlett
  2. Wat een leuk idee. Ik hoorde deze week op de radio de term stuffocation, omkomen in je spullen. Het is altijd fijn als een ander er nog wat aan heeft. Groetjes

    SvarSlett