søndag 21. juli 2013

Motortocht naar Nissedal

Het is super mooi zomerweer in Zuid-Telemark. Het is zelfs bijna te warm om motor te rijden. Gisteren hebben we een prachtige motortocht gemaakt naar Nissedal met onderweg een oversteek met het kleinste kabelpontje van Noorwegen. In 2006 heb ik die tocht ook gemaakt met mijn trouwe Ferrari-rode Suzuki Swift. Marco heeft dat verhaal heel wat keren gehoord en nu konden we het samen meemaken op de motor!

Ik heb geprobeerd foto's te maken bij de stops die we hadden onderweg, maar het frustrerende is dat het maar niet lukt om de schoonheid van de landschappen goed weer te geven op foto's. Net waar het uitzicht het allermooist is, is het vaak verkeertechnisch onmogelijk om te stoppen. Bovendien vergt het maken van foto's nogal wat moeite: stoppen, dikke motorhandschoenen uitdoen, fototoestel uit de topkoffer halen, foto maken, en dan alles weer opbergen en aantrekken om de tocht voort te zetten. Dit beperkt het aantal foto's jammergenoeg.

Om 10.00 uur vertrokken we van huis en reden we via Lunde naar Vrådal waar we een stop maakten bij het huis van Annelies en Albert. We kwamen onaangekondigd langswippen, maar dat bleek geen probleem te zijn. Annelies was op haar werk, maar met Albert hebben we een uurtje kunnen bijkletsen onder het genot van een kopje koffie en thee. 

Vervolgens ging het verder naar het kleinste kabelpontje van Noorwegen: Fjoneferja "Nissen". Fjone is een gehucht van circa 120 inwoners dat deel uitmaakt van de gemeente Nissedal. Deze gemeente wordt voor een groot deel doorsneden door de Nisser, een reusachtig meer van 40 kilometer lang en 250 meter diep. Op het smalste punt van de Nisser vaart het kabelpontje om Fjone met de rest van Nissedal te verbinden. Er kunnen maximaal drie auto's mee en een motor. Het pontje vaart maar een keer per uur en we kwamen gelukkig net op tijd om het pontje van 13.00 uur te halen.

Aan de overkant is een gezellig restaurantje waar we onszelf trakteerden op een "svele" (een soort pannenkoek) met flinke klodders zure room en aardbeienjam. Iemand was zo aardig om spontaan aan te bieden om een foto van ons beiden te maken.

Daarna zakten we de Nisser af in zuidelijke richting. Het was bloedheet. Overal langs de Nisser waren natuurlijke zandstrandjes en vele vakantiegangers maakten hier gebruik van om bij het water afkoeling te zoeken. Ook wij konden de verleiding van het verkoelende water niet weerstaan en maakten een stop om thee uit de thermos te drinken bij een strandje.

Bij Treungen sloegen we de verkeerde weg in en daar kwamen we pas na een tijdje achter. Geen probleem, we zijn doorgereden om via Fellegrenda en Gjerstad de E18 te nemen richting Skien. Om de drukte van de stad te vermijden, zijn we het laatste stuk via Herre en Skjelbredstrand naar de rv 36 gereden en zo terug naar Ulefoss.

We kwamen 's avonds om 18.00 uur thuis: moe maar voldaan en met een rammelende maag. Gelukkig hadden we die avond "fast food" op het menu staan: restjes uit de diepvries die ik 's ochtends al in de koelkast had gezet om te ontdooien en die we nu konden opwarmen in de magnetron. Zo hadden we snel een smakelijk "driegangendiner" op tafel. Het was een heerlijke dag!

Meer info: Fjoneferje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar