søndag 12. mai 2013

De overwinteraars zijn teruggekeerd

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar een heleboel zwaluwen zijn wel een voorbode daarvan. Van de week zaten ze opeens weer op de kabels van de telefoonpaal voor ons huis. Hun karakteristieke vorm was onmiskenbaar: zwaluwen! Ze hebben overwintert in Afrika en hebben duizenden kilometers gevlogen om bij ons in Zuid-Noorwegen te broeden. De mestvaalt op de boerderij is een onuitputtelijke voedselbron voor ze. Hier is geen tekort aan vliegen deze zomer.

Op de akkers scharrelen houtduiven (Noors: ringdue) die opvliegen als we langsrijden met de auto. De duiven zijn teruggekomen van hun overwinteringsplaatsen in Frankrijk, Spanje en Portugal. Ze bouwen hun nesten in de sparren. Het zijn gammele bouwwerken van twijgjes en takjes. Zouden de kapotte witte eierschalen die we vandaag op het bospad hebben gevonden van houtduiven zijn geweest?

In het grasveld voor ons huis lopen witte kwikstaartjes (Noors: linerle). Het zijn ranke, levendige vogeltjes die op de vochtige grasvelden druk in de weer zijn met het pikken naar insecten. Ze hebben overwintert in Afrika en zijn nu teruggekeerd om op het Noorse platteland bij boerderijen of andere bebouwing te "overzomeren".

Gisteren is er nog een overwinteraar teruggekomen: een kraanvogel (Noors: trane) die rond loopt te stappen in een zompige akker bij Tveitan. Eerst dachten we dat het om een ooievaar ging, maar de kraanvogel is groter en grijzer dan een ooievaar. Kraanvogels overwinteren in Spanje en Zuid-Frankrijk. In de zomer nestelen ze in moerasgebieden in Noorwegen en hun voedsel bestaat uit grote insecten, wormen en amfibieën.

Naast de vogels, keren er ook mensen terug van overwintering: Noorse pensionado's met een tweede woning in Spanje. Tot slot zijn er nog trekvogels van allerlei pluimage, toeristen, waarvan we er al weer een aantal gespot hebben. Hun aantal zal de komende maanden flink toenemen. Het wordt een drukke zomer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar