lørdag 27. april 2013

Super lekker, super simpel en super gezond

Dit recept was meteen een groot succes. Redenen: het is super lekker, super eenvoudig en snel klaar te maken en het is ook nog eens super gezond. Een belangrijke voorwaarde is dat bijna alle ingrediënten biologisch verkrijgbaar zijn bij ons. Door biologische producten te gebruiken weten we dat het voedsel is zonder cosmetica zoals kleurstoffen en andere kunstmatige toevoegingen, zonder resten van chemische bestrijdingsmiddelen en gegarandeert zonder genetische manipulatie. We dragen bij aan de biologische landbouw waardoor de natuur rijker wordt en de aarde en het water schoner worden. En niet in de laatste plaats krijgt ons eten er meer smaak van: biologische groenten bevatten gemiddeld genomen meer voedings- en smaakstoffen en minder water dan niet biologische groenten.

Recept voor pasta met garnalen, maïs en cherrytomaten
  • volkoren spelt pasta*
  • 500 gr biologische cherrytomaten*
  • 1 blik biologische maïs van circa 350 gr*
  • circa 250 gr Noordzee garnalen (geen gamba's!)
  • olijfolie*
  • zwarte peper*
* Deze ingrediënten zijn vaak biologisch verkrijgbaar bij ons.

Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een hapjespan een paar eetlepels olijfolie. Bak de garnalen circa 5 minuten op matig vuur. Laat de maïskorrels uitlekken. Was de cherrytomaatjes en snijd ze in kwartjes. Voeg de maïskorrels en de cherrytomaatjes toe bij de garnalen en laat circa 7 minuten stoven. Breng op smaak met peper. Serveer de pasta met de saus. Eet smakelijk en verantwoord!

Er zijn helaas nog geen biologische garnalen te koop bij de Noorse supermarkten. Gamba's eten we niet meer, ondanks dat we ze heel lekker vinden. De kweek en de vangst van gamba's heeft desastreuze gevolgen voor het milieu en de mensen die er ermee werken. Thailand is de grootste leverancier van gamba's. Bij de aanleg van garnalenviijvers worden de rivieren vervuild met chemicaliën en medicijnen. De grootschalige ontbossing leidt tot verstoring van ecosystemen. Daarnaast heeft de kweek sociale effecten, zoals slechte arbeidsomstandigheden, werkloosheid onder vissers en verminderde beschikbaarheid van vis voor de lokale markt.

Super deilig, super enkelt og super sunt

Denne oppskriften var med en gang en kjempesuksess. Grunner: det er super deilig, super enkelt og raskt å lage og det er til og med super sunt. Et viktig vilkår var at vi kan få nesten alle ingredienser økologisk hvor vi bor. Ved å bruke økologiske produkter, vet vi at det er mat uten sminke som fargestoffer eller andre kunstige tilsetningsstoffer, uten sprøytemiddelrester og garantert uten genmanipulering. Vi gjør vårt til økologisk landbruk slik at det blir rikere natur og renere jordsmonn og vann. Sist men ikke minst får maten vår mer smak: økologiske grønnsaker inneholder generelt flere nærings- og smaksstoffer og mindre vann enn ikke-økologiske grønnsaker.

Oppskrift på pasta med reker, mais og cherrytomater
  • økologisk spelt pasta*
  • 500 gr økologiske cherrytomater*
  • 1 boks hermetiske økologiske maiskorn på cirka 350 gr*
  • cirka 250 gr reker (ikke scampi!)
  • olivenolje*
  • sort pepper*
* Disse ingredienser kan vi som oftest få økologisk i matvarebutikkene hvor vi bor.


Kok pastaen som anvist på pakningen. Varm opp et par spiseskje olivenolje i en høy stekepanne eller vid kjele. Bak rekene i cirka 5 minutter på middels varme. Lekk ut maiskorn. Vask cherrytomatene og skjær dem i kvarter. Tilsett maiskorn og cherrytomatene til rekene, og la det surre i cirka 7 minutter. Smak til med sort pepper. Server pastaen med sausen.

God og bærekraftig appetitt!

Norske matbutikker selger dessverre ikke økologiske reker ennå. Vi spiser ikke lenger scampi, til tross for at vi synes de er deilige. Oppdrett og fangst av scampi har katastrofale følger for miljøet og mennesker som jobber med det. Thailand er den største leverandøren av scampi. Ved anlegg av yngleplasser forurenses elver med kemikalier og medisiner. Den storskala avskogingen fører til forstyrring av økosystemer. Ved siden av det har oppdretten sosiale effekter, som dårlige arbeidsforhold, arbeidsledighet blant fiskere og minkende tilgjengelighet på fisk for det lokale markedet. 

2 kommentarer:

  1. Vervelend he, al die ellende die je ongemerkt op je bord krijgt... Koop ook echt geen eten uit Azie. Hoewel gamba's echt zo lekker zijn! Als we ons huis nog eens kwijtraken, ga ik mijn biobezorger zo heeeeel erg missen, haha.

    SvarSlett
  2. I like your Oikos link. I'll do some reading on their page. I have just discovered a place called SJH ( Sogn Hage og Jordbruksskule) where they teach Økologisk Farming. They also have a course on basic chesemaking which I would love to attend. Worth a Summer Motorbike Tour someday?

    SvarSlett