mandag 18. mars 2013

Nog een lekker Quorn-recept

Al eerder schreef ik over hoe je met Quorn heel eenvoudig een vegetarische maaltijd kunt samenstellen (zie mijn blog: Winter Waldorfsalade). Quorn lijkt op kippenvlees, maar het bestaat uit plantaardige eiwitten. Je vindt het in de diepvriesafdeling van de supermarkt. Het is gezond om een paar dagen per week geen vlees te eten. Door elke dag vlees te eten krijg je vaak meer dierlijke eiwitten binnen dan nodig is en dit kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals overgewicht. Bovendien heeft het eten van minder vlees een positief effect op het milieu en het dierenwelzijn.

Graag wil ik nog een geslaagd Quorn-recept delen. Waar het oorspronkelijk vandaan komt weet ik niet meer. AH misschien?

  • een groot blik perziken op sap
  • 250 gr champignons*
  • 70 gr tomatenpuree*
  • een zakje Quorn-stukjes
  • bulgur of couscous*
  • sperzieboontjes
  • 1 theelepel chilipoeder
  • peper*

De met * aangemerkte ingrediënten zijn bij ons meestal biologisch verkrijgbaar.

Perziken laten uitlekken (vocht opvangen) en in stukjes snijden. Quorn in de magnetron laten ontdooien. Champignons schoonmaken, in plakjes snijden en in een diepe koekenpan / hapjespan bakken. Tomatenpuree en chilipoeder erdoor roeren. Perziksap en Quorn-stukjes toevoegen en op laag vuur 10 minuten afgedekt laten stoven. Intussen de sperzieboontjes beetgaar koken. Bulgur of couscous volgens gebruiksaanwijzing bereiden. Perzikstukjes door het Quorn-mengsel scheppen en pittig op smaak brengen met peper. Bulgur of couscous over borden verdelen. Quornmengsel en sperzieboontjes erbij leggen.

Eet smakelijk!

Meer info: Quorn.

Enda en deilig oppskrift på Quorn

Jeg har skrevet tidligere om hvordan du på en enkel måte kan sette sammen et vegetarisk måltid med Quorn (se på bloggen min: Vinter Waldorfsalat). Quorn ligner på kyllingkjøtt, men det er et vegetarisk protein. Du kan finne det i frysedisken i matbutikker. Det er sunt å ikke spise kjøtt noen dager i uka. Når du spiser kjøtt alle dager, får du i deg mer animalske fetter enn nødvendig, og det kan føre til helseproblemer, som overvekt. Dessuten har et lavere kjøttkonsum en positiv påvirkning på miljøet og dyrevelferd. 

Jeg vil gjerne dele enda en deilig Quorn oppskrift. Jeg husker ikke hvor den kommer fra. Kanskje AH (nederlandsk matbutikk)?

  • en stor hemitikkboks med fersken
  • 250 gr sjampinjonger*
  • 70 gr tomatpuré
  • en pose med Quorn stykker
  • bulgur eller couscous*
  • aspargesbønner
  • en teskje chilipulver
  • pepper*

Ingrediensene merket med * kan vi som oftest få økologisk.

Lekk ut ferskener (oppbevar lake) og skjær dem i stykker. Tinn Quorn stykkene i mikrobølgovnen. Rengjør sjampinjongene, skjær dem i skiver og bak dem i en høy stekepanne eller vid kjele. Rør om med tomatpuré og chilipulver. Tilsett ferskenlake og Quorn stykker, og la det surre på svak varme i ti minutter. Kok aspergebønnene i vann til de er møre. Kok bulguren eller couscousen som anvist på pakningen. Bland ferskenstykkene sammen med Quorn og smak til med pepper. Legg bulguren eller couscousen på tallerkene. Legg til Quorn blanding og aspergebønner.

God appetitt!

Mer informasjon: Quorn.

1 kommentar:

  1. In NL is Quorn alleen uit de koeling te koop niet uit de vriezer. Grappig dat in Zweden en Noorwegen het in de vriezer in veel vormen te koop is. Ook in kant en klaar gerechten zoals bv lasagne met Quorn. Quorn is één van de lekkerste vleesvervangers kan ik zeggen als ervaringsdeskundige (ik eet al 40 jaar vegetarisch)

    SvarSlett