mandag 25. februar 2013

Een eigen huis

We hebben een huis gekocht! Het gaat om de Kåsene 15 in het centrum van Ulefoss. Het is een huis met bouwjaar 1980 en aanbouw uit 2004. Het woonoppervlak beslaat 174 m2 (inclusief garages en opslagruimtes is het 246 m2) en de kavel is 825 m2. We wilden graag een huis uit de jaren '70 of '80 van de vorige eeuw. Deze huizen zijn gebouwd als rechthoekige "blokkendozen". Ze zien er weliswaar van buiten niet zo romantisch uit, maar ze zijn zeer praktisch doordat elke vierkante centimeter optimaal benut kan worden. Bovendien zijn deze huizen gebouwd in een periode waarin er goede bouwmaterialen werden gebruikt en en ze kunnen eenvoudig nageïsoleerd worden. Qua huis hebben we dus precies wat we willen.

Ons huis bestaat op de begane grond uit: een entree, keuken, slaapkamer, badkamer, trap naar beneden en een grote ruimte met plaats voor eethoek, kantoor/computerruimte en woonkamer. Voor het huis (aan de zonkant) en langs een zijkant en de gehele achterkant van het huis loopt een veranda. De sokkel (kelderetage) bestaat uit een dubbele garage, enkele klusruimtes, een "kelderwoonkamer", gang, wasruimte, badkamer, twee slaapkamers en opbergruimte. De kavel waarop het huis staat, loopt af aan de achterkant, waardoor de sokkel aan de achterkant boven de grond uitsteekt. Het principe is een beetje vergelijkbaar met de manier waarop in Nederland huizen aan de dijken zijn gebouwd. In het huis hebben we alle ruimte om te leven zoals we graag willen. De motor en de auto's kunnen gestald worden in de garage. Marco heeft ruimte voor zijn gereedschap en om te klussen. Ik heb plaats om te handwerken en om in de toekomst eventueel cursussen te geven. Er is ruimte voor logees, voor een sportkamer en voor het opbergen van onze buitensportspullen (motorspullen, kampeerspullen, kajakkspullen, enzovoorts).

Na vier en een half jaar huren waren we echt toe aan een eigen huis: een huis wat we helemaal kunnen maken zoals we willen en waar we niet afhankelijk zijn van een huurbaas. Vorig jaar herfst hadden we te horen gekregen dat we tot uiterlijk 1 oktober 2013 in ons huidige huurhuis konden blijven wonen. Hoewel we een dergelijke deadline niet leuk vonden, paste het wel in ons streven om een eigen huis te kopen. Twee weken geleden echter vertelde onze huisbaas dat hij de huur al per 1 juli wilde opzeggen. Dat was enorm schrikken. We wilden eigenlijk de maanden april en mei afwachten (dit zijn de maanden waarin er relatief veel woningen te koop komen) om dan uiterlijk eind mei een knoop door te hakken. Nu moesten we het doen met het handjevol woningen dat al de hele winter te koop had gestaan. Een ander huurhuis zoeken was voor ons geen optie. Het is sowieso een crime om een huurhuis te vinden hier, laat staan een passend huurhuis, en bovendien waren we echt toe aan een eigen huis.

Het enige huis wat aan onze woonwensen voldeed, was het huis aan de Kåsene. Nadeel was alleen dat de ligging niet is wat we in eerste instantie wilden. We wilden eigenlijk een huis in het buitengebied, zonder directe buren, en het liefst met een grote kavel om eventueel in de toekomst een groententuin aan te leggen. Echter, na jarenlang de woningmarkt in de gaten te hebben gehouden, weten we dat dergelijke huizen vrijwel niet te koop komen. Als er huizen vrijkomen in het buitengebied, dan zijn het huizen die we niet willen of ze liggen zo afgelegen dat de pendelafstand woon-werkverkeer te groot wordt. Bovendien hebben we in ons huidige huurhuis ondervonden dat het wonen in het buitengebied ten koste kan gaan van praktisch wooncomfort, zoals onstabiel internet en veronreinigd drinkwater. Op de Kåsene zitten we echter midden in een woonwijk in het centrum van het dorp...

Toch mogen we niet klagen. Het is een woonwijk met vrijstaande huizen. Ons huis staat hoog, waardoor we over de andere huizen heenkijken en uitzicht hebben op het Norsjø. Bovendien zijn we ons er de laatste tijd bewust van geworden dat het ook wel belangrijk kan zijn voor onze sociale contacten om niet helemaal in de middle of nowhere te wonen. Marco en ik leven vrij teruggetrokken: we hebben onze hobby's thuis en trekken er vaak samen op uit de natuur in. Als we een eind van het centrum af zouden wonen, zou het minder goed mogelijk zijn om mensen op bezoek te krijgen of om zelf ergens op bezoek te gaan, zeker in de wintertijd met sneeuw en ijs op de wegen en donkerte.

We zullen echter geen hertjes, elanden en dassen in onze tuin op de Kåsene tegenkomen. Tegen beter weten in hopen we maar dat we weinig geluidsoverlast van de buren zullen hebben. Maar goed, we gaan het huis fijn maken zoals wij willen. Van binnen is het huis tamelijk verouderd, dus we kunnen het alleen maar beter verkoopbaar maken. Misschien bevalt het en blijven we er vele jaren wonen. Misschien bevalt het niet, maar dan kunnen we ten minste binnenshuis comfortabel wonen en pas verhuizen totdat we echt iets beters hebben gevonden.

Medio mei kunnen we het koopcontract tekenen en vanaf 1 juni kunnen we in het huis. We hebben dan nog tot 1 juli de tijd om te verhuizen, dat moet lukken. We kijken er heel erg naar uit!


3 kommentarer:

 1. Beste Amber en Marco,

  Alweer mogen wij jullie feliciteren. Van harte gefeliciteerd met de aankoop van jullie prachtige huis!
  Wij kennen het huis van Finn.no en het kan ook onze goedkeuring wegdragen.
  Heel veel succes gewenst alle voorbereidingen en de daadwerkelijke verhuizing. En nu alvast heel veel geluk op jullie nieuwe stek gewenst!

  SvarSlett
 2. Dat is dan een dubbele felicitatie: petje af Amber, dat je de Bergenstest hebt gehaald! En allebei gefeliciteerd met jullie eigen huis - ziet er heel ruim uit. Alvast veel voorpret!
  Aleid & Henk

  SvarSlett
 3. Wat leuk om te lezen. Ik heb na je opmerking op fb maar weer eens je blog opgezocht en jawel, een koophuis dus! En volgens mij helemaal geen slechte keuze ook. Wie weet zie ik je nog eens in de buurt dan:) Oh, en ook van harte gefeliciteerd met de bergens test! Maar eh, niet echt een verrassing dat je dat gehaald hebt, als jij hem al niet haalt....

  SvarSlett