fredag 18. januar 2013

Wilde beestenboel

We wonen op het Noorse platteland en komen dan ook met enige regelmaat wilde dieren tegen, zoals herten, elanden, vossen en dassen. Nu blijkt er ook een wolf rond te lopen bij ons in de buurt en Marco heeft vandaag een lynx de weg over zien steken. Wat een wilde beestenboel!

De wilde dieren zijn erg schuw en bang voor mensen. We hebben dus niets van ze te vrezen. Dat er hier in het zuiden van Noorwegen een wolf rondloopt is zeldzaam. Vermoedelijk is deze eenzame wolf eerder vorig jaar in Drangedal (onze buurgemeente) gesignaleerd. Er is toestemming gegeven om op het beest te jagen, en een groep jagers zit het arme beest nu achterna. Het is opvallend hoeveel gemengde reacties de regionale krant daarover heeft gekregen. Jagen is immers een volkssport in Noorwegen. Toch vinden veel mensen dat het beest maar met rust gelaten moet worden. Dat vind ik ook.

Ook al wonen er hier nog zo weinig mensen per vierkante kilometer, er is al enorm veel plaats van de wilde dieren afgenomen door landbouw, bosbouw, bebouwing en infrastructuur. Daar komt bij dat de lichtvervuiling van de stad Skien schrikbarend is en dat het verkeer regelmatig slachtoffers eist onder de wilde dieren.

Het is fijn om te merken dat de Noren langzaam aan meer hart voor dieren krijgen. Nu is het nog wachten op een verbod op de pelsdierfokkerij. Deze bedrijfstak is in Noorwegen in opbloei. Noorwegen is nog het enige land in Europa waar de regelgeving zo soepel is, dat er winst gemaakt kan worden met het fokken van pelsdieren. Het is een bedrijfstak die bekend staat als zeer dieronvriendelijk. De Noorse dierenbescherming onthult keer op keer schokkende beelden van grove nalatigheden en overtredingen op het gebied dierenwelzijn. De meeste vachten wordt geëxporteerd naar China. Er zijn ook Noren die rondlopen met bontjassen, meestal oudere dames. Dat kan in Nederland gelukkig niet meer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar