søndag 20. januar 2013

Trollentekenaars

Trollen zijn de meest markante bovennatuurlijke wezens in de Noorse volkscultuur. Ze komen voor in sprookjes en eeuwenoude sagen over de geschiedenis van Scandinavië. Trollen zijn reuzegroot, sterk en lelijk. Als ze lopen, trilt de grond. Ze kunnen grote rotsblokken optillen en door de lucht gooien. Er zijn trollen die meerdere hoofden hebben en trollen met maar een oog. Veel trollen wonen in de bergen, maar er zijn ook trollen die in het bos of in het water leven. Ze zijn rijk en bezitten grote hopen goud en zilver.

Ondanks dat de trollen groot en sterk zijn, kunnen mensen de trollen slim af zijn en hun goud en zilver in handen krijgen. Trollen zijn namelijk heel dom en kunnen bijvoorbeeld geen zonlicht verdragen. Als de trollen uit de bergen worden gelokt als de zon schijnt, verstenen ze en kunnen ze zich niet meer roeren. Van sommige stenen en bergen in Noorwegen kun je je afvragen of het versteende trollen zijn.

Zeg nou zelf, als je in dit winterlandschap op stap bent, het wordt donker en je hoort allerlei geritsel om je heen. Zou je dan ook niet denken dat er een groep trollen voorbij loopt?

Een aantal kunstenaars heeft onze beeldvorming van trollen beïnvloed. Bekend zijn de illustraties van Noorse volkssprooksjes van de Noorse kunstenaar Theodoor Kittelsen (1857 - 1914). De troll hierboven zit te peinzen over hoe oud hij is.

Een kunstenaar die een heel andere draai aan de trollen gaf is de Zweed Rolf Lidberg (1930 - 2005). Hij maakte lieflijke tekeningen van trollen en schilderingen van de Scandinavische natuur en het buitenleven. Lidberg had een bochel en een lange baard, waardoor hij er zelf ook een beetje uitzag als een troll. Ieder jaar wordt er een kalender uitgebracht met zijn trolltekeningen.

Een moderne trollentekenaar is de Noor Ivar Rødningen (1957 - ). Ook van zijn werk wordt jaarlijks een kalender uitgebracht. Met zijn trollen keert hij terug naar het werk van Theodoor Kittelsen, waarin trollen geheimzinnig en gevaarlijk waren. Rødningen is filmkunstenaar en zijn tekeningen lijken dan ook verstilde plaatjes uit een animatiefilm. Het verhaal kun je er zelf bij denken.


Meer info:
* Theodor Kittelsen
* Rolf Lidberg
* Ivar Rødningen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar