mandag 24. desember 2012

Winter Waldorfsalade

's Winters eten we altijd minder vaak salades dan in de zomer. Als het buiten koud is, is het aantrekkelijker om iets warms te eten. Als we in de winter salade eten, dan doen we dat in het weekend: dan is het huis goed op temperatuur gekomen rond etenstijd. Een uitstekende wintersalade is de beroemde Waldorfsalade. Knolselderij is immers een echte wintergroente!

Hier is ons recept:
  • 1/2 citroen*
  • 1 zakje Quornstukjes
  • circa 100 gram walnoten, grof gehakt
  • 1/2 knolselderij of een kleine knolselderij*, in flinterdunne reepjes gesneden
  • 2 friszure appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 6 eetlepels zure room ("lett rømme")*
  • 100 gr rozijnen*, geweekt
  • zonnebloemolie
  • peper *
De met een * gemarkeerde ingrediënten kunnen wij meestal biologisch verkrijgen. 

Quorn is gemaakt van plantaardig eiwit, verwant aan paddestoelen. De producten benaderen zowel de smaak als de textuur van vlees. Wij gebruiken Quorn vaak als vervanger van kipfilet. Quorn is echter geen volwaardige vleesvervanger, omdat het weinig ijzer en geen vitamine B12 bevat. Daarom gebruiken we Quorn niet te vaak als vleesvervanger, of we combineren Quorn met volwaardige vleesvervangers, zoals de walnoten in dit recept.

Bak de Quornstukjes in een beetje olie. Rooster de walnoten circa 3 minuten in een koekepan zonder boter of olie. Laat afkoelen op een bord. Maak een salade van de knolselderij, appel, Quornstukjes, rozijnen, walnoten en de room. Breng op smaak met citroensap en peper. 

Lekker met graansoorten, zoals bulgur of gort!

Vinter Waldorfsalat

Om vinteren spiser vi alltid mindre ofte salater enn om sommeren. Når det er kaldt ute, er det mer tiltrekkende å spise noe varmt. Hvis vi spiser salat om vinteren, gjør vi det i helgen: da er det inne i huset godt og varmt rundt middagstid. En utmerket vintersalat er den kjente Waldorfsalaten. Knollselleri er jo en ekte vintergrønnsak!

Her er oppskriften vår:
  • 1/2 sitron*
  • 1 pose med Quorn stykker
  • cirka 100 gr valnøtter, grovt hakket
  • 1/2 knollselleri eller en liten knollselleri, skjært i tynne strimler*
  • 2 syre, friske epler, skrellt og skjært i terninger
  • 6 spiseskjeer lett rømme*
  • 100 gr rosiner*, bløtlagt i vann
  • solsikkeolje
  • pepper*
Ingrediensene som er merket * kan vi som oftes få økologisk.

Quorn er et vegetarisk protein, som er laget av et medlem i soppfamilien. Produktene ligner på kjøtt både når det gjelder smak og tekstur. Vi bruker Quorn ofte som erstatter for kyllingfilet. Quorn er likevel ikke en fullverdig kjøtterstatning, fordi det inneholder lite jern og mangler vitamin B12. Derfor bruker vi Quorn ikke så ofte som kjøtterstatning, eller vi kombinerer Quorn med fullverdige kjøtterstatninger, som valnøttene i denne oppskriften.

Bak Quorn stykkene i litt olje. Rist valnøttene cirka 3 minutter i en stekepanne uten smør eller olje. La det avkjøle på en tallerken. Lag en salat av knollselleri, eple, Quorn stykker, rosiner, valnøtter og rømme. Smak til med sitron og pepper.

Deilig med korn, som bulgur eller byggryn!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar