søndag 23. desember 2012

Gespot

Tot onze grote verbazing staan wij op de fotokalender 2013 van Telemark Turistforening! Deze fotokalender wordt elk jaar gratis aan alle leden toegezonden. We hadden de kalender al een aantal weken thuis liggen. We gebruiken de kalender niet, en ik wou 'm alleen even doorbladeren voordat ik 'm in de oud papierbak zou leggen. Bij juni 2013 zie ik opeens twee kajakkers op het Telemarkskanaal: dat zijn Marco en ik! Nog even goed kijken, is het echt waar? Ja, dus!

De foto is genomen op 26 august 2012, de dag dat de NRK (vergelijkbaar met de Nederlandse NOS) een live-uitzending had van de traditionele kanaalboten die de hele dag gevolgd werden vanaf het beginpunt van het Telemarkskanaal in Skien tot het eindpunt in Dalen. Onze kajakkclub had met de organisatie afgesproken dat we de boten zouden begroeten. Leuk voor op de tv en voor de club een mooie manier om ons te profileren. De boot op de foto is de Henrik Ibsen, die als eerste voorbij kwam, maar waar eigenlijk nog niets bijzonders mee aan de hand was. Het draaide uiteindelijk om de Victoria: deze boot werd de hele dag gefilmd en op en om de boot was het een gekte: drommen mensen op de kanten, de boot zelf zat mutvol en om de boot was van alles op het water dat maar varen kon.

Aan het eind van de middag lagen we met zo'n 20 kajakkers op de afgesproken plek en op het afgesproken tijdstip in het water daar waar het Telemarkskanaal overgaat in het brede en grote Flåvatn. We zagen de boot al van verre aankomen, maar niet alleen de Victoria, ook alle motorboten die achter, voor en naast de Victoria voeren en nu het kanaal breder werd, flink gas gaven. Het leek of er een oorlogsvloot op ons afkwam! We hadden ons goed georganiseerd, en lagen dicht bij elkaar in de buurt, zodat we optimaal zichtbaar waren om te voorkomen dat we overvaren zouden worden. Maar toen de boten voorbij suizden was er nog een heel ander gevaar: de enorme golfslag die al die boten met hun enorme vaart teweeg brachten. Het was heel heftig, vooral omdat het geen natuurlijke golven waren. Het ging op en neer en van links naar rechts. Van het "bølgesurfe" (surfen op de golven van een boot de voorbij vaart), normaal een geliefde bezigheid, was geen sprake. Gelukkig kon iedereen zijn balans houden en na een aantal minuten was het water weer kalm en vlak. De filmopnames waren in meerdere opzichten een belevenis!

Meer info: Kalender 2013 Telemark Turistforening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar