onsdag 26. desember 2012

Cupcakes voor de vogeltjes

We hebben de vogels om ons huis eens flink verwend door ze "cupcakes" te serveren. Het idee komt van het tv-programma "Grønn juleglede" (Groene kerstvreugde). Het is leuk om ze te maken en het resultaat was boven verwachting. Ze zien er uit om op te eten!

Benodigheden: grote cupcakevormen, hard vet (wij gebruikten kokosvet) en een mengsel van zaadjes en noten, zoals pinda's, zonnebloempitten, gierst, tarwe, haver, en gerst (kant-en-klaar te koop in tuincentra).

Werkwijze: smelt het vet bij een zo laag mogelijke temperatuur. Giet het gesmolten vet in een kom en voeg er het zaden- en notenmengsel aan toe: het moet een lekker gevulde brij worden. Vul de cupcakevormen en wacht totdat het vet gestolt is. Zodra de cupcakes hard geworden zijn, kun je ze uit de vorm halen en ze in een vogelhuisje of op een andere voerplek zetten.

De vogels zijn er dol op, vooral koolmezen en pimpelmezen snoepen vollop van de cupcakes. Een extra beloning voor ons waren de twee Vlaamse gaaien die er op af kwamen. Op onderstaande foto zit er een op de "julenek" (korenschoof, traditionele kerstversiering) die ze blijkbaar ook lekker vinden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar