fredag 23. november 2012

Zuurkoolrecepten

We hebben onlangs bij toeval Helios-potten met zuurkool ontdekt in een helsekostbutikk (reformwinkel) in het plaatsje Bø. Deze zuurkool wordt niet in de supermarkt verkocht waar wij altijd boodschappen doen, hoewel daar wel veel andere Heliosproducten te vinden zijn. Er is ook niet-biologische zuurkool verkrijgbaar in de supermarkten, maar deze is gezoet en mist de frisse, zure smaak die wij vanuit Nederland gewend zijn. Bij de asiabutikk (toko) kochten we bij gebrek aan beter, glazen potten met zuurkool die (waarschijnlijk) uit Polen of Duitsland komen, maar ik had er nooit echt een goed gevoel bij, omdat het niet biologisch is. De Helios-zuurkool is 100 % biologisch. Er staat duidelijk op de pot: "tysk type" (Duitse soort) zodat Noren zich er geen bult aan kunnen vallen. De zuurkool zelf komt gewoon uit Nederland.

Helios is een Noors merk met biologische en biologisch-dynamische producten. Ze hebben een zeer breed assortiment, met onder andere vruchtensappen, pasta's en rijst, noten en zaden, allerlei soorten meel en potjes met groenten, zoals augurken, rode bieten en zuurkool dus. Behalve dat de Helios producten biologisch(-dynamisch) zijn, goede kwaliteit hebben en heerlijk smaken, zien ze er ook zo mooi uit. Elk product heeft een eigen design en zijn eigen kleuren, passend in dezelfde huisstijl. Ik word er zo vrolijk van! Voor het design heeft Helios in 2012 de prestigieuze prijs "Merket for god design" gewonnen.

Nu het vollop herfst is, zijn we aan het overschakelen op de winterrecepten. Zuurkool hoort daar ook bij. Oh, wat is dat toch lekker! Hieronder deel ik graag onze lievelingsrecepten met zuurkool:

Zuurkool met vruchtjes
  • 1 grote ui*
  • 1 blik ananas
  • 3 grote eetlepels rozijnen*
  • 5 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel mango chutney*
  • 300 gr mager gehakt*
  • circa 500 gr zuurkool*
  • aardappelen*
  • peper*
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Pel en snipper de ui. Laat de ananas uitlekken en bewaar het sap. Wel de rozijnen. Kneus de jeneverbessen. Bak in een hapjespan het gehakt rul (gebruik indien nodig een scheutje zonnebloemolie, maar meestal is het vlees van zichzelf al vet genoeg). Voeg de ui, jeneverbessen, laurierblaadjes en mango chutney toe en fruit deze met het gehakt mee. Voeg de zuurkool, rozijnen en het ananassap toe en laat de zuurkool gaar worden. Roer de ananas erdoor en verwarm mee. Verwijder het laurierblad. Breng op smaak met peper. Serveer de zuurkool met de gekookte aardappels. 

Zuurkoolrolletjes met cervelaat (volgens mij komt dit recept oorspronkelijk van de AH):
  • 2 grote uien*
  • circa 500 gr zuurkool*
  • circa 300 gr cervelaat
  • aardappelen*
  • peper*
  • zonnebloemolie
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Verspreid de plakjes cervelaat over een snijplank. Verdeel over elk plakje wat zuurkool en rol de plakjes op. Steek ze eventueel vast met cocktailprikkers. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal en bak ze in de oven in 15 minuten gaar. Schil de uien en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en bak hierin de uiringen tot ze kleuren. Bestrooi ze met peper naar smaak. Stamp de aardappelen fijn met een scheutje melk. Schep de zuurkoolrolletjes met aardappelpuree en de gebakken uiringen in borden.

* Deze ingrediënten zijn bij ons meestal biologisch(-dynamisch) verkrijgbaar. Biologische zonnebloemolie is er ook, maar die vinden we te duur.

Meer info: Helios.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar