søndag 1. juli 2012

Hvitveistur

Hvitveis (spreek uit: witweis) oftewel bosanemoon is een ware voorbode van de lente in ons deel van Noorwegen. De bosanomoon heeft witte bloembladen en komt vooral in loofbossen voor. De plant bloeit zo vroeg in het jaar omdat de bomen dan nog kaal zijn. Als door de bladeren van het bos de bodem minder licht krijgt, is de bloeitijd van de bosanemoon ten einde.

De hvitveistur (bosanemoontocht) van Telemark Turistforening wordt omschreven als "Vårens vakreste eventyr" (Het mooiste avontuur van de lente) en stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Het was een gebied waar we nog niet eerder geweest waren en waar we anders ook niet zo gauw op waren gekomen, namelijk aan de oostkant van de stad Skien. Wij hebben de wandeling gemaakt op 1 mei jl. (een vrije dag in Noorwegen).

De tocht deed zijn naam eer aan. De hvitveis was aanwezig vanaf de start tot het einde, en op vele plaatsen stonden de bloemen zeer dicht bij elkaar. Het pad was makkelijk begaanbaar zonder sterke stijgingen en dalingen, en met al die bloemetjes om ons heen waanden we ons in een sprookjeslandschap. De wandeling was bijna 9 km lang en we hebben er, inclusief lunchpauze, ongeveer 3,5 uur over gedaan. Hieronder wat foto's die een indruk kunnen geven:

Aan het eind van de wandeling waren onze schoenen en broekspijpen echter niet zo wit... :)


Meer info: Telemark Turistforening / hvitveistur.

2 kommentarer:

  1. Overal waar je kijkt anemonen, wat moet dat een mooie tocht zijn geweest....en dan doen een paar vieze stappers en broekspijpen er toch niet toe, of wel?

    SvarSlett
  2. Nee hoor, geen enkel probleem! Nadat de schoenen opgedroogt zijn, kun je de modder er zo afborstelen. Op de een of andere manier heeft Marco altijd meer modder aan de onderkant van zijn broekspijpen dan ik. Hij heeft onlangs gamascher gekocht, zodat zijn broek niet telkens in de was hoeft als we een wandeling hebben gemaakt.

    SvarSlett