tirsdag 3. juli 2012

17de mei-viering 2012

Dit jaar hadden Marco en ik geen zin om mee te doen aan de traditionele 17de mei-viering. We hebben de viering al een paar keer meegemaakt en het programma is altijd hetzelfde: kerkdienst, optocht, zingen, speeches, eten en spelletjes doen. We wilden deze keer eens echt vrij hebben op 17de mei en we hebben bijtijds laten weten dat we dan ook geen dugnad (vrijwilligerswerk) wilden doen.

We hebben de gelegenheid waar genomen om op onze vrije dag een lange wandeling te maken. Marco had in hetzelfde gebied als de hvitveistur, ten oosten van Skien, een wandeling uitgezet over twee topjes: Vestre Vealøs en Østre Vealøs. We dachten dat we de enigen zouden zijn op de wandelpaden die dag, maar nee hoor, er blijken genoeg Noren te zijn die wel eens wat anders willen dan op 17de mei in bunad (klederdracht) in de optocht mee te lopen. Het komt zelden voor dat we op een dag zoveel wandelaars tegen komen, al hoewel het in vergelijking met Nederland te verwaarlozen is. Iedereen groette elkaar vriendelijk met "Gratulerer med dagen!" (vrij vertaald: gefeliciteerd met deze feestdag).

Halverwege de wandeling kwamen we bij een hut bij een meertje. De hut werd vast en zeker regelmatig door vissers bezocht. Bij de hut waren ook verschillende gapahuker (schuilhutjes / afdakjes) en een daarvan hebben we gebruikt als lunchplek. Goede timing, want net op dat moment begon het een beetje te spetteren. Omdat het een feestdag was, hebben we extra lang en luxe geluncht. In de koekepan van de Trangia hebben we pannekoeken gebakken. Vooral de spekpannekoeken met suiker gingen er in als koek. Op het eind van de wandeling kwamen we nog een keer bij dezelfde plek in de buurt, maar nu zagen we de hut aan de overkant van het meer liggen. Het was voor ons een zeer geslaagde 17de mei-viering dit jaar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar