søndag 19. februar 2012

Back to the future

Terugreizen in de tijd kan echt! Verhuis naar een ander land en je zult merken dat sommige dingen daar nog zo zijn zoals een tiental jaar of nog langer geleden in Nederland gebruikelijk was.

Ik heb lang gedacht dat Scandinavië op alle fronten voorliep op Nederland. Sinds ik een paar jaar in Noorwegen woon, weet ik dat de werkelijkheid iets genuanceerder ligt. Sommige dingen zijn in Noorwegen nog net zo georganiseerd zoals vroeger in Nederland. Dat kan je soms het merkwaardige gevoel geven dat je een stap terug hebt gedaan in de tijd. De afgelopen weken werden we verrast door een aantal nieuwsberichten dat een aantal zaken gemoderniseerd gaan worden in Noorwegen. Zaken die in Nederland al jarenlang heel vanzelfsprekend zijn.

Ten eerste worden de stickers voor de årsavgift (een soort houderschapsbelasting) afgeschaft: deze stickers moest je verplicht op de kentekenplaten van je auto plakken als je de wegenbelasting betaald had. Toen ik voor het eerst van de stickers hoorde, moest ik meteen denken aan de vrolijke kleurenregenboog op het spatbord van mijn fiets in Nederland. Voor een abonnement op de fietsenstalling in Utrecht moest je namelijk ook altijd een sticker plakken als bewijs van betaling. Voor elk jaar een andere kleur. OK, Nederland heeft nooit stickers gekend voor de wegenbelasting, maar wel voor de APK keuring. De daarvoor verplichte sticker op de kentekenplaat werd in Nederland in 1994 afgeschaft. Anno 2012 heeft Statens Vegvesen (de Noorse rijkswaterstaat) eindelijk effectievere methoden uitgevonden om te controleren of autobezitters hun wegenbelasting hebben betaald. We zullen dit jaar geen stickers meer toegezonden krijgen. Het is definitief afgelopen met het plakken van verplichte stickers op onze vervoermiddelen.

Een ander nieuwtje was dat de Noorse belastingdienst de skattekort (zogenaamde belastingkaart) gaat afschaffen. De belastingkaart is een papiertje waarop je Noorse burgerservicenummer staat vermeld alsmede gegevens over de vooraftrek. Elk jaar werd het papiertje opnieuw door de Noorse belastingdienst uitgedraaid en aan iedereen in Noorwegen toegezonden die geregistreerd staat als werknemer. Elk jaar moest je dan weer dit papiertje inleveren bij de loonadministratie van je werkgever, ook als je al 25 jaar voor dezelfde werkgever werkte. Ik kan mij niet herinneren dat een dergelijk systeem in Nederland ooit bestaan heeft. Zolang ik mij kan heugen was het eenmalig mondeling doorgeven van het sofinummer (het vroegere burgerservicenummer) voldoende. Nu heeft de Noorse belastingdienst eindelijk een methode ontwikkeld waarbij ze de papiertjes niet meer nodig hebben. Dat moet een enorme besparing opleveren: denk aan alle arbeidsuren en middelen die ermee gemoeid waren om de papiertjes uit te draaien en te verzenden alsmede de moeite die moest worden gedaan om de papiertjes in te leveren, te verwerken en te archiveren!

Het laatste nieuwtje waarmee Noorwegen onmiskenbaar een stap in de 21ste eeuw doet is de invoering van E-resept: het electronisch voorschrijven van medicijnen door huisartsen waarbij de recepten rechtstreeks naar de apotheek worden gestuurd. In Nederland werden handgeschreven recepten in het eerste decennium van de 21ste eeuw al steeds schaarser en vanaf 1 januari 2012 is het electronisch voorschrijven van medicijnen zelfs verplicht. In Noorwegen komt de invoering daarvan nu pas op gang. E-resept is op dit moment in 40 van de 429 Noorse gemeenten ingevoerd en onze gemeente is zo gelukkig om nu als eerstvolgende aan de beurt te zijn.

Wellicht is het slechts een kwestie van tijd totdat het kijk- en luistergeld wordt afgeschaft. Jawel, deze belasting voor het bezit van radio- en televisietoestellen bestaat nog steeds in Noorwegen!

Nu is het niet zo dat er geen vernieuwende dingen gebeuren in Noorwegen. Zo loopt Noorwegen al jarenlang op Nederland voor met de selvangivelse (belastingaangifte) die al helemaal vooraf door de Noorse belastingdienst is ingevuld. In Nederland is deze service pas beschikbaar vanaf 1 maart 2012, en dan nog alleen digitaal.

Iets anders wat in Noorwegen al jarenlang bestaat en dat nu pas in Nederland wordt ingevoerd is de digitale brievenbus bij internetbankieren. Bij de ING heet dit Finbox. In de digitale brievenbus kun je rekeningen en andere financiële post ontvangen en met een druk op de knop op de verzendlijst plaatsen. Erg handig.

Hoe ver Nederland inmiddels is met de invoering van een equivalent van Altinn is voor mij vanuit Noorwegen moeilijk te achterhalen. Toen ik ruim drie jaar geleden uit Nederland vertrok was het er in elk geval nog niet, terwijl het hier al bestond. Altinn is een internetdienst van de Noorse Kamer van Koophandel, de belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op Altinn kun je een groot aantal digitale formulieren vinden, invullen en verzenden naar de betreffende overheidsorganisaties, zoals bijvoorbeeld de belastingaangifte. Effectief en efficiënt.

Tijdreizen kan dus niet alleen terug naar het verleden, maar ook vooruit naar de toekomst!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar