søndag 29. januar 2012

Weer winterthuis

Afgelopen zondagmiddag zijn we teruggekomen van een volle week Nederland. In de auto vanaf het vliegveld Torp werden we aangenaam verrast door de hoeveelheid sneeuw. Dat beloofde langlaufplezier! Rond 14.00 uur kwamen we aan bij ons huis. Wat is dat toch altijd heerlijk: de vertrouwde omgeving en je eigen spulletjes weer om je heen. We zijn meteen aan de slag gegaan: kachel schoonmaken en aansteken, thee zetten, koffers uitpakken en de spullen hun plek geven, een was draaien, enzovoorts. Tegen de avond waren we moe en wilden we alleen nog maar TV kijken. Marco wilde graag naar zijn favouriete serie kijken. We ploften op de bank en zetten de TV aan... Geen beeld!

We konden alle kanalen ontvangen, behalve de kanalen waarop wij op basis van ons abonnement toegang hebben, namelijk NRK 1, 2 en 3. Hoe kon dat nou weer? Ok, alles even testen: de kanalen herprogrammeren (wel een stuk of 20 keer), maar dat hielp niet. Dan de website van de NRK checken, want misschien was er ergens een zendmast omgewaaid? Maar op de website geen spoor dat de programmering van vanavond anders zou verlopen dan gepland. Op de website van onze kanaalaanbieder (of hoe noem je dat) stonden tips bij slechte ontvangst en storingen, maar ook die hielpen niet. Het was inmiddels al negen uur 's avonds en het storingsnummer was niet meer bereikbaar. Gelukkig gaf Marco zich niet gewonnen en hij is verder op internet gaan zoeken naar wat te doen bij soortgelijke problemen. Even later verdween hij naar buiten in de donkere vrieskou. Binnen een paar minuten was hij terug en wat bleek... de TV deed het weer!

Wat was de truc? Door de kwakkelwinter (vriezen, dooien, vriezen) had zich een dikke laag ijs om de antenne gevormd. Daardoor was de antenne niet in staat om de toch al relatief zwakke signalen van de NRK te ontvangen. Het voorzichtig afbreken van het ijs was echter voldoende om het euvel te verhelpen. We konden nog net de laatste vier minuten van het TV-programma zien. Tja, en zo werden we na ruim drie jaar in Noorwegen te wonen en na een weekje weg te zijn geweest, meteen bij terugkomst eraan herinnert dat we nog lang niet uitgeleerd zijn. We zijn weer thuis!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar