søndag 20. november 2011

Noorse erwtensoep

In Noorwegen kennen ze behalve groene erwtensoep ook gele erwtensoep, gemaakt van gele spliterwten. Ik popelde al een hele tijd om deze soep een keer te maken. De temperaturen konden niet snel genoeg zakken en toen er deze week eindelijk minusgraden werden voorspeld, was ik niet meer te houden. Noorse erwtensoep is lekker, maar heeft niet de specifieke snertsmaak die Nederlandse erwtensoep heeft. Desalniettemin is het een smakelijke en verwarmende soep die 's winters vaak bij ons op het menu zal staan.

Hieronder het recept dat ik hanteerde, een doorsnee variant van de Noorse gele erwtensoep:
  • 400 gr gele spliterwten
  • 750 gr varkenskluif
  • 2 uien*, in stukjes gesneden
  • 4 grote wortels*, in stukjes gesneden
  • 2 kleine preien*, in ringetjes gesneden
  • 2 kleine selderijknollen*, in blokjes gesneden
  • tijm
  • peper*
* Deze ingrediënten kon ik biologisch verkrijgen.

Laat de spliterwten een nacht weken in ruim water. Giet af en breng ze aan de kook met 1,5 liter water met de kluif en de ui. Laat alles 1 uur zachtjes koken. Voeg er de wortel, de prei en de selderijknol aan toe en laat het geheel nog circa 1 uur zachtjes koken. Haal de kluif uit de pan. Haal het vlees van de kluif en snijd het in stukjes. Pureer de soep eventueel met een staafmixer. Doe het vlees terug in de soep en breng op smaak met tijm en peper.

Net als bij snert vinden wij deze erwtensoep nog lekkerder als deze een dag van tevoren gemaakt is.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar