søndag 20. november 2011

Elanden op bezoek

De afgelopen dagen hebben we bezoek gehad van elanden. Ze overnachtten zelfs in onze tuin en de naastgelegen akker. Het begon ermee dat ik woensdag om een uur of zeven 's ochtends de woonkamer binnenliep. Door de grote ramen zag ik geheimzinnige plekken in het berijpte gras, wat kon dat zijn? Het duurde even voordat we in de gaten hadden dat het elanden moesten zijn geweest, die pal voor ons woonkamerraam hadden gelegen!

Toen we even later naar ons werk reden, stonden ze te grazen bij onze buren: een mannetje, een vrouwtje en een kleine. Dit weekend lagen het vrouwtje en de kleine in de akker naast ons huis. Op ongeveer 20 meter afstand van ons huis, en ongeveer 30 meter afstand van de boerderij waar 's nachts de lampen blijven branden. Om 07.30 uur konden we hun gestalten gewaar worden in de schemering. Om 08.00 stonden ze op waarna de moeder uitgebreid ging ontbijten van de appels in onze tuin. Na ruim een half uur, toen het leven op de boerderij op gang kwam, liepen ze rustig weg.

Het blijft iedere keer een belevenis om deze oerdieren te zien. We kijken gebiologeerd langs een kier door de gordijnen naar buiten en proberen ons zo min mogelijk te bewegen om de dieren niet op te schrikken. Met hun grijsbruine vacht en witte achterpoten hebben ze een ideale schutkleur in de bossen. Hun kop en hun lichaam zijn groot en log, maar ze hebben hoge, slanke poten waarmee ze elegant kunnen draven. We voelen ons enorm vereerd dat de elanden zich zo veilig voelen dat ze bij ons in de tuin overnachten. Zullen ze vannacht weer komen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar