søndag 16. oktober 2011

Herfstklusjes

Grote delen van Noorwegen kennen slechts twee seizoenen: winter en zomer komen en gaan zo snel dat van herfst en lente nauwelijks sprake is. Wij wonen gelukkig in een gedeelte van Noorwegen dat wel vier seizoenen heeft. Met name de herfst is een prachtig jaargetijde. Elk jaar hebben we een Indian Summer met zonnig, relatief warm herfstweer. De blaadjes vallen van de bomen en het is lekker en aangenaam droog. De natuur heeft een prachtig kleurenpalet: geel, groen, bruin en rood in alle schakeringen.

In de herfst rijden er veel auto's met aanhangwagens. Nu de wegen nog ijs en sneeuwvrij zijn, worden de laatste vrachten met brandhout vervoerd en spullen verhuisd. De wegbeheerder heeft langs de weg stokken gestoken, die straks aan de sneeuwschuivers aangeven waar de wegkanten liggen. De herfst is het jaargetijde voor de Noren om zich voor te bereiden op de winter. Ook wij zijn druk bezig met typische herfstklusjes.

De kano's hebben we ingepakt in een groot zeil. De kanouitrusting hebben we van het washok op de begane grond naar de zolder verhuisd. Zo hebben we straks ruimte voor de ski's en de skiuitrusting.

De houtkachel hebben we nu bijna elke dag even aan. Marco is op dit moment een grote stapel aanmaakhoutjes aan het kloven. Onze kelder ligt vol met hout en bij de boer hebben we 6 m3 hout gereserveerd. Dat moet ruim voldoende zijn voor een strenge winter.

Marco heeft zoëven de elektrische kachels in de woonkamer en de wc ingeschakeld. De vloerverwarming in de badkamer staat al sinds het einde van de zomer aan.

Buiten hebben we de kuipplanten weggehaald. De tuinmeubelen hebben we in de kelder gezet. Gisteren hebben we bij Felleskjøpet (een soort Boerenbont winkel) een 25 kg zak met zonnebloempitten gekocht. Daar zullen de vogeltjes de hele winter van kunnen smullen. We willen ook proberen zelf vetbollen te maken.

Terwijl ik dit schrijf staat op het fornuis een grote pan met appelmoes te pruttelen. Dat levert 4 bakjes van 300 gr appelmoes op. Alles bij elkaar ligt er straks 6 kilo appelmoes in de vriezer. De bosbessenoogst is dit jaar jammergenoeg mislukt. Het heeft geen enkel bakje bosbessen opgeleverd.

We hebben kaarsen gemaakt van restjes kaarsvet van het afgelopen jaar. Het wordt vroeger donker en later licht, en dus steken we steeds meer en steeds vaker kaarsen aan. Ook hebben we de zomerkleren weggeborgen en de winterkleren te voorschijn gehaald. Mijn zelfgebreide poncho komt nu goed van pas.

Van de week hebben we voor het eerst nachtvorst gehad. De autozeilen liggen paraat voor als het ijs te dik wordt om te krabben. Eind oktober gaan de winterbanden er onder. Dan zijn we echt helemaal klaar voor de winter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar