torsdag 8. september 2011

Voedzame witte bonenschotel


Na een dag buiten zijn, hebben wel trek in een stevige en voedzame maaltijd. Een recept in de Allerhande van vorige maand inspireerde me tot het maken van een witte bonenschotel. Ik was al langer op zoek naar een smakelijk gerecht om witte bonen in te verwerken. Witte bonen behoren tot de peulvruchten en staan bij de meeste huishoudens niet regelmatig op tafel. Dat is jammer, want peulvruchten zijn zo gezond: ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwit, B-vitamines en ijzer, en verder bevatten ze veel voedingsvezel. Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers.

Peulvruchten zijn bovendien makkelijk te bereiden. Ze lenen zich niet zo voor haute cuisine liflafjes, maar des te meer voor stevige maaltijden waar het uiterlijk er minder toe doet, zoals chili con carne en erwtensoep. Het worden dan ook meestal eenpansgerechten als er peulvruchten op ons menu staan. Ik ben dol op eenpansgerechten. Dat is niet omdat ik niet van afwassen zou houden. Alle voedingssappen blijven in de pan en kunnen optimaal op elkaar inwerken. Bovendien geeft het mij altijd een oergevoel: roeren in zo'n grote pan met voedsel.
 • 2 blikjes witte bonen in tomatensaus
 • 2 uien, gesnipperd
 • 5 tenen knoflook
 • 1 kleine struik bleekselderij, in boogjes
 • 500 gr wortels, gehalveerd en in dunne plakjes
 • 100 gr gort, vlugkokend
 • rozemarijn
 • peper
 • olijfolie
Verhit de olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui en pers de knoflook er boven uit. Voeg de bleekselderij en wortel toe en bak 4 minuten mee. Voeg de witte bonen in tomatensaus toe en circa 750 ml water. Breng langzaam aan de kook. Voeg de rozemarijn en de gort toe, en laat zachtjes koken tot de gort gaar is. Breng op smaak met peper. Eet smakelijk!

NB. Alle (of althans de meeste) ingrediënten zijn biologisch uiteraard. In Noorse supermarkten zijn sommige verpakkingen met biologische peulvruchten zelfs goedkoper dan de niet-biologische! Vlugkokende gort is verkrijgbaar als byggris (letterlijk vertaald: gortrijst) van het merk Møllerens. Jammergenoeg is die niet biologisch en milieuonvriendelijk verpakt in "handige" eenpersoonsporties.

1 kommentar:

 1. Oh dat klinkt lekker! Behalve gort, ik ken dat eigenlijk niet.... Kan het ook wel maken zonder. Ben gek op zulke goedkope makkelijke recepten die toch heel lekker zijn.

  SvarSlett