lørdag 3. september 2011

Dugnad

In het humoristische TV-programma Typisk norsk van een paar jaar geleden werd "dugnad" gekozen tot meest Noorse woord. Het woord kwam op de eerste plaats, omdat het zo goed uitdrukking geeft van de Noorse cultuur. Dugnad betekent vrijwilligerswerk.

Het is onvoorstelbaar wat er met dugnad in Noorwegen voor elkaar wordt gebokst. Sportwedstrijden, culturele festivals, de bouw van hele clubgebouwen, de aanleg van wandelroutes, enz. Dugnad gebeurt vooral gezamenlijk: het is een sociale aangelegenheid om samen, met gezamenlijke kracht en in overleg met elkaar, iets voor elkaar te krijgen. Ook wij doen regelmatig mee aan dugnad. We vinden het leuk om ons in te zetten voor de lokale samenleving, het is een goede manier om in contact te komen en te blijven met mensen en we merken dat de Noren onze inzet heel erg op prijs stellen. We hebben al van alles gedaan: kaartjes verkopen bij een rockfestival, tijd opnemen bij een skiwedstrijd, het aanleggen van wandelpaden, het in elkaar schroeven van meubilair voor een school, enz.

Vooral voor Helgen Idrettslag, de sportvereniging in ons buurtschap, doen we veel dugnad. Deze sportvereniging is actief op het gebied van voetbal, paintball, skieën en sportieve activiteiten voor kinderen, maar organiseert daarnaast ook andere activiteiten, zoals de 17e mei viering, de St. Hansviering (midzomer), autopuzzelrit, kerstmarkt, enz. Als lid van het bestuur ben ik sowieso vaak in de weer voor de club, onder andere voor het verenigingsblad. Ook Midt-Telemark Padleklubb zal een belangrijke bron voor dugnad worden. Onze hulp staat al ingepland voor de kanowedstrijd Telemarkspadler'n. Als we willen zouden we elke week bezig kunnen zijn met dugnad, dus we moeten duidelijk onze grenzen stellen.

Gisteren hebben we met Helgen idrettslag in het bos gewerkt om de skiloypes te onderhouden: bomen omzagen die te dicht bij de loype staan, opgeschoten twijgen op de loypes verwijderen, en alle takken en boomstammen aan de kant leggen of gebruiken ter opvulling van drassige stukken. We waren met twaalf stuks, zoals altijd weer dezelfde die-hards, allemaal gezellige en heel open mensen. Om 10.00 uur verzamelden we bij Helgen kirke en reden vervolgens via de rv 36 naar het loypetraject wat we die dag onder handen zouden nemen. De idrettslag bezit allerlei materialen voor het onderhoud van de loypes, zoals benzinemaaiers en stevige werkhandschoenen. Verder zijn er altijd wel mensen die hun traktor en motorzaag ter beschikking stellen.

Zoals gewoonlijk duurde het even voordat het werk op gang kwam. Ook dat is typisch Noors en nog steeds wennen voor Nederlanders die gewend zijn om de zaken zo gestructureerd en zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Maar zo gauw iedereen het erover eens is wat er precies moet gebeuren, hoe het moet gebeuren en wie wat gaat doen, gaat iedereen er ook tegenaan. In de loop van de dag hadden we een aantal gezellige pauzes, waarbij een kampvuur werd gemaakt en worstjes werden gegrilld. Jammergenoeg zat het weer niet mee, het heeft vrijwel de hele dag geregend. Maar als je eenmaal aan het werk bent en de juiste kleding aan hebt (een regenpak en kaplaarzen) dan deert dat niet. Om 15.45 uur zaten we in de auto naar huis, op slechts een paar minuten rijden van de dugnadsplek.

Thuis konden we de natte en vuile werkkleren uittrekken en een warme douche nemen. Een stevige maaltijd smaakt dan extra goed. Maar het grootste voordeel was dat we in elk geval de deur uit zijn gegaan. Als er geen dugnad was geweest, dan waren we op deze regenachtige dag zeker thuis gebleven. In plaats daarvan zijn we lekker sportief bezig geweest, heerlijk in de frisse buitenlucht, genietend van het bos met zijn geuren en vele paddestoelen, en ons verheugend op het komende skiseizoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar