torsdag 2. juni 2011

Brandnetelsoep


Met het voorjaar komen de brandnetels. In Nederland was er geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om daar soep van te maken, vanwege de vervuiling op de planten. Daar hoeven we in Noorwegen niet bang voor te zijn. Er zijn genoeg netels te vinden op afstand van de wegen (waar toch al veel minder verkeer over rijdt dan in Nederland). Wel is het uitkijken geblazen of de niet-biologische boeren al aan het spuiten zijn (daarin verschilt Noorwegen niet van Nederland).

De bloemen van de netels horen niet thuis in de soep, dus is het zaak om de netels voor die tijd te plukken. Vorig jaar was ik net te laat. Dat zou me dit jaar niet weer overkomen. Gewapend met kaplaarzen, spijkerbroek, regenjas en handschoenen hebben we vanmiddag de netels om onze tuin getrotseerd en de toppen op circa 10 centimeter afgeknipt. Vervolgens kwam nog het meest arbeidsintensieve werk: de blaadjes eraf ritsen. In recepten is er onenigheid of de stengels er wel of niet bij horen en ik wilde voor mijn allereerste pan brandnetelsoep geen risico's nemen. Het resultaat van een uurtje plukken en ritsen: 2 liter overheerlijke soep. Hieronder het recept:
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • flink wat tenen knoflook, grof gesneden
  • 4 grote aardappelen, in blokjes
  • een halve 5 liter emmer brandneteltoppen, en hiervan de blaadjes
  • 1 groentebouillontablet (voor 1/2 liter bouillon)
  • room
  • peper
  • olijfolie
Verwarm de olijfolie in een soeppan en doe er de uien en look in en fruit dit enkele minuten. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelblokjes, het bouillonblokje en 2 liter water toe. Laat 20 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep fijn en breng op smaak met peper. Roer er de room door en serveer. Een perfecte lentesoep!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar