lørdag 18. juni 2011

17. mai i Helgja

Het is een beetje vreemd om na de Pinksteren nog terug te komen op de 17de mei viering. We kregen het daarna echter zo druk met werk, dugnad (vrijwilligerswerk) en andere activiteiten, dat het er niet van kwam om er over te schrijven. De 17de mei viering in Helgen (ons buurtschap dat in de volksmond Helgja wordt genoemd) is een onderwerp waar ik graag over wil schrijven. De viering wordt georganiseerd door Helgen idrettslag (de sportvereniging in Helgen). De sportvereniging heeft steeds meer het karakter van een buurtvereniging die sociale activiteiten voor de buurt organiseert. Dit jaar was ik voor de tweede keer voorzitter van het lekekomité: het groepje dat de spelletjes organiseert op 17de mei. Met name het spelletjesgedeelte van de 17de mei viering doet mij veel denken aan de Koninginnedagvieringen in Nederland toen ik klein was. In onze buurt werden op kleinschalige wijze allerlei spelletjes voor de kinderen georganiseerd. Bijvoorbeeld een wedstrijd fiets versieren, waarmee ik eens een plastic tamboerijn heb gewonnen. Trots dat ik was!

Maar terug naar Noorwegen. Op 17de mei vieren de Noren hun onafhankelijkheid: het is de dag waarop in 1814 de Noorse grondwet werd ondertekend en Noorwegen een onafhankelijk land werd. In heel Noorwegen wordt de 17de mei gevierd. Het is een traditioneel feest waarbij de Noorse vlag wordt uitgestoken, het volkslied gezongen wordt en de Noren hun bunad (klederdracht) aantrekken. In Helgen kent de 17de mei viering ook een traditionele opbouw. De dag begint om 13.00 uur met een korte kerkdienst. Degenen die niet aan de kerkdienst willen deelnemen, komen aan het eind van de kerkdienst aanlopen. Zodra het muziekcorps is gearriveerd loopt men in optocht, met het muziekcorps voorop vanaf de kerk naar de rand van het buurtschap en weer terug tot aan het buurthuis c.q. de gymzaal van de kinderopvang. Vorig jaar werden Marco en ik erdoor verrast dat het 17de mei comité de optocht aanvoert, dus nog voor het muziekcorps loopt met de Noorse vlag. We hadden nooit eerder in zo'n optocht meegelopen, maar het was ontzettend leuk om te doen. Auto's staan stil langs de kant en mensen komen hun huizen uit om naar de optocht te kijken en om met vlaggetjes te zwaaien. Iedereen is blij en opgetogen.

Bij het buurthuis heet de voorzitter van het 17de mei comité een ieder van harte welkom en wordt het volkslied gezongen. Vervolgens wordt het muziekcorps bedankt voor zijn inzet en worden de corpsleden getrakteerd op een flesje frisdrank. Ondertussen kunnen de omstanders de entree betalen (kr 100, cirka € 12) en het buurthuis betreden. Daar staan lange, mooi gedekte tafels gereed. Dit jaar was er een korte speech van Sigmund Ytterbø, inwoner van Helgen en prominent lid van Ulefoss revygruppe, die op humoristische wijze iedereen herinnerde aan het belang van verdraagzaamheid en tolerantie. Frigjøringsdag (de Noorse bevrijdingsdag) valt namelijk net een week eerder, op 8 mei en deze dag wordt niet bijzonder gevierd in Noorwegen. Er is ook geen nationale herdenkingsdag in Noorwegen en meestal gaan herdenkingen en kransleggingen voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog vooraf aan de plaatselijke 17de meivieringen.

Na het serieuze gedeelte is er vermaak met pianospel en zang. Iedereen heeft dan behoorlijk wat trek gekregen, en de borden met lapskous (stoofpot) worden dan ook met veel smaak leeggegeten. Daarna is er koffie met slagroomtaart. Vervolgens begint het buitengedeelte met spelletjes voor jong en oud. Ons spelletjescomité had voor de jongsten de volgende spelletjes voorbereid: zaklopen, pijltjes naar balonnen gooien, blikgooien en klimmen op de klimwand. Voor de jongeren was er een scateboarddemonstratie van Ulefoss skategruppe op de speciaal voor de gelegenheid geplaatste halfpipe en daarna de mogelijkheid om zelf te scaten. Voor volwassenen was het mogelijk om een puzzeltocht te doen langs een paadje door het bos. Ten slotte was het voor ieder mogelijk om zijn geluk te beproeven met het hoefijzer gooien. Om 18.00 uur werden de winnaars van de puzzeltocht bekend gemaakt en kregen alle kinderen een gavepose: een zakje met een aantal speeltjes.

Het weer was ideaal dit jaar: droog en zonnig. Er waren ongeveer 200 dorpsgenoten op de viering afgekomen en iedereen vond het een zeer geslaagde dag. Wat voor Marco en mij de viering zo bijzonder maakt, is dat we inmiddels zo veel mensen in ons buurtschap hebben leren kennen en dat we er ook actief aan mee kunnen doen door ons vrijwilligerswerk. Dat wordt door de buurtgenoten enorm gewaardeerd. Zo is 17. mai i Helgja ook voor ons een echt feest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar