onsdag 4. mai 2011

Bacalao die geen bacalao mag heten

In 2009 had ik 'm voor de eerste keer geproefd bij het Matfestival in Skien*. Ik was meteen verkocht, zo lekker is dit stoofgerecht. Hoofdingrediënt is Bacalao, de Spaanse term voor gedroogde en gezouten kabeljauw oftewel klipvis. In Portugal schijnen ze te zweren bij klipvis die uit het hoge Noorden van Noorwegen komt. Die klipvis is echter ongelofelijk duur, dus wij maken gewoon een eigen variant met koolvis. Met het geld dat we hiermee besparen, kopen we voor de rest van het gerecht biologische ingrediënten. Biologische paprika bijvoorbeeld, die een delicatesse is ten opzichte van zijn waterige, niet-biologische soortgenoot.

Wij houden van stoofgerechten die lekker smeuïg zijn. Met onze Bacalao-variant gaan we nog een stap verder: we maken er soep van. We zijn namelijk gek op soep: een keer in de week maken we een flinke maaltijdsoep. Dat is vrijwel altijd een gebonden variant. Door al onze sportieve activiteiten lusten we wel wat stevigs. Soep is een ondergewaardeerd gerecht. Het wordt vaak aangeprezen als middel om restjes op te maken. Wij kopen altijd vrij strak in, dus van restjes is nauwelijks sprake. En die worden zeker niet voor de soep gebruikt: soep is een volwaardige culinaire maaltijd voor ons!

Hierbij ons recept voor "Bacalao":
  • circa 300 gram witvis zonder graten, bijvoorbeeld koolvisfilet
  • 6 kleine aardappels of 4 grote, grof gesneden in blokjes
  • 2 grote uien, fijn gesneden
  • 2 blikken met gehakte tomaten
  • 1 rode of groene paprika, fijn gesneden
  • flink wat tenen knoflook, geperst
  • 2 laurierblaadjes
  • groene olijven, fijn gesneden
  • peterselie
  • 1 rode peper, fijn gesneden
  • peper
  • olijfolie
Verwarm de olie in de pan en fruit de uien, de peper, de laurierblaadjes en de knoflook. Voeg de aardappelen toe en fruit deze. Voeg daarna de gehakte tomaten toe en circa 4 dl water. Als de aardappelen gaar zijn, kan de witvis erbij. Breng de soep opnieuw aan de kook. Voeg de paprika, de olijven en de peterselie toe. De soep moet in totaal zo'n 45 minuten zachtjes koken. Op smaak brengen met vers gemaalde peper.

* Zie: Matfestival.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar