mandag 21. mars 2011

Eindelijk af: poncho met franjes

Eindelijk ben ik klaar met de gemêleerde wol. De sjaal en muts hadden me nieuwe energie gegeven*, maar dat betekende niet dat het me makkelijk af ging met de rest van de wol. Ik had mijn zinnen had gezet op een bolerovestje, maar wat ik ook deed, ik kreeg de pasvorm niet goed. Dus na drie keer breien, uithalen en weer opnieuw beginnen, heb ik het eindresultaat alsnog uitgehaald. Ik kon er niet tegen dat er iets in de kleerkast zou liggen wat ik toch nooit aan zou trekken. Wat nu?

Het werd een makkelijk te maken poncho van Drops: twee rechthoeken, waarvan de korte kanten tegen de lange kanten aan elkaar worden gezet. Eigenlijk was mijn wol anders dan de wol die voor het patroon werd voorgeschreven, gebruikte ik een andere maat breinaalden en wilde ik het ook nog een confectiemaat kleiner hebben... nu ik dit zo opsom, begrijp ik wat voor problemen ik mij op de hals haalde. Maar ik heb het aan een stuk door gebreid, zonder uit te halen. De franjes zijn mijn eigen creatieve toevoeging. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Het zit lekker, morgen doe ik 'm aan naar mijn werk. Nadat ik er mee klaar was, maakte een enorm gevoel van opluchting van mij meester. Deze wol hangt niet meer als een molensteen om mij heen: het is een poncho met franjes!

Van dit breiproject heb ik het volgende geleerd:
1. Koop nooit in een opwelling wol zonder dat je weet wat je ermee wilt doen. Het is ontzettend moeilijk om later alsnog een breipatroon te vinden dat je leuk vindt en dat past bij het soort wol.
2. Breipatronen geven, hoe perfect ze ook uitgevoerd worden, geen garantie op een goede pasvorm. De volgende keer ga ik helemaal uitrekenen hoe de precieze afmetingen van een breipatroon in centimeters worden. Geeft dat een goede pasvorm, dan ga ik pas breien. Nu snap ik waarom sommige breipatronen zoveel circuleren onder ervaren handwerksters: het is belangrijk om je te houden aan een beproefd recept.

* Zie het artikel Feel good sjaal en muts.

Meer info: Drops Poncho.

3 kommentarer:

 1. Geweldig als je dat zelf kan maken. Lekker strikken :)

  Vind jouw / jullie blog echt super leuk!

  SvarSlett
 2. leuke poncho. staat je goed.
  weet wat het is om iedere keer alles uit te halen. laat dus soms gewoon fouten zitten en blijkt dat niemand die ziet, haha.

  SvarSlett
 3. Toch heel erg leuk geworden. En zo'n poncho is vind ik heel praktisch, vooral met het weer waarin je nét geen jas meer aan hoeft...

  SvarSlett