lørdag 26. februar 2011

Oslo Ski - VM 2011

Er is een gekte losgebarsten in Noorwegen. Het hele land is in de ban van Oslo Ski - VM 2011, het wereldkampioenschap Noordse skisport. Het 12 dagen durende programma bestaat uit 21 medaillewedstrijden op het gebied van langrenn (langlaufen) en hopp (skispringen). Er nemen 636 sporters deel uit 49 landen, waaronder 32 Noren en 2 Nederlanders. Afgelopen woensdag werd het VM op spectaculaire wijze geopend in de binnenstad van Oslo.

De arena's rond de skischansen en de skiparcours bieden plaats aan tienduizenden mensen, maar daar bovenop volgen zo'n 20.000 Noren de wedstrijden vanuit hun tentjes die ze in de omringende bossen hebben opgezet. Dat er meters sneeuw liggen en dat de temperatuur flink onder nul kan zakken, deert ze niets. Zoals een sportevenement als dit betaamt wordt er flink aan merchandising gedaan: er is van alles op de markt, zoals officiële VM-truien, mutsen, thermoskannen, handenwarmers, zitmatjes en koeienbellen om de sporters mee aan te moedigen. Ook ik ben niet aan de commercie van het sportfestijn ontsnapt. Op zoek naar een sneeuwschep voor achter in de auto voor het geval dat ik een keer vast zou komen te zitten, viel de keus op de VM-sneeuwschep. Overigens niet omdat het logo nou zoveel indruk op mij maakte, maar vanwege het mooie design en de kwaliteit (en hopelijk ook de duurzaamheid) van het product.

Het VM is zeer strak georganiseerd, ten minste dat heeft de organisatie in de afgelopen maanden uit proberen te stralen via interviews op tv. Opvallend voor Marco en mij, omdat wij inmiddels bekend zijn met de ongestructureerde manier waarop Noren vaak te werk plegen te gaan. Maar of het echt zo strak is... Vandaag was er een enorme toeloop naar het stadium. Mensen hebben uren lang staan wachten op de metro in het centrum van Oslo. Voor de entree van de sportarena's wachtte hen wederom lange rijen. Sommigen hebben de wedstrijd waarvoor ze een kaartje hadden gekocht, niet eens kunnen zien. En dat terwijl het nieuws een aantal weken geleden een item had over dat de metrocapaciteit wel eens te kort zou kunnen schieten... Een ander verbazingwekkend iets voor ons was een regionaal nieuwsitem over dat zoveel Noren naar het VM kijken onder werktijd. Ook medewerkers bij de politie deden daar vrolijk aan mee met een groot beeldscherm in de meldkamer. Dat kon prima volgens de dienstdoende chef omdat er tijdens zo'n VM toch altijd minder criminaliteit is... Hopelijk keken doortrapte criminelen op dat moment niet naar het nieuws.

Ik moet eerlijk bekennen dat het VM ons niet zo boeit. Wie er tegen wie moet en welke afstanden er op het programma staan, weten we niet. We gaan niet speciaal voor de buis zitten om naar wedstrijden te kijken. Dat geldt overigens voor sport in het algemeen, vooral voetbal. Toch heb ik dit keer een favouriet: Marit Bjørgen mag van mij tot VM dronning (WK koningin) gekroond worden. Marit is langlaufster en heeft tientallen gouden medialles op haar naam staan, zowel WK als OL. Maar dat is niet de voornaamste reden waarvoor ze van mij op dit kampioenschap de meeste medailles binnen mag slepen: ze is vrijwel altijd blij en opgewekt, en tevens is ze heel bescheiden over haar succes. Ze werkt keihard aan haar sportcarrière en als het een keer tegen zit, wijst ze niet meteen naar anderen die dat veroorzaakt zouden kunnen hebben. Een zeer sportieve vrouw, die een voorbeeld mag zijn voor iedereen!


Meer informatie over de Ski -VM: http://www.oslo2011.no/.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar