søndag 2. januar 2011

Schaatspret op het Norsjø

November 2010 was de koudste novembermaand sinds 30 jaar in Telemark. December 2010 was de op drie na koudste decembermaand in 100 jaar in Noorwegen. Sneeuw kwam slechts als losse ijskristallen uit de hemel vallen. Op 21 december lag het Norsjø dicht, veel vroeger dan normaal het geval is. Het ijs meet inmiddels overal minstens 15 centimeter. Daarmee hebben we een schaatsbaan van vele kilometers omtrek vlak voor ons huis.

Vandaag heeft onze buurman en huisbaas, samen met een andere buurman, het ijs getest en goed bevonden. Een stuk of 20 bewoners van Helgen (het buurtschap waar wij wonen) kwamen van het ijs genieten. Dat betekent op zijn Noors vuurtje stoken, worstjes grillen, schaatsen en met de trapslee sleeën. We hebben mooi van de gelegenheid gebruik kunnen maken om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen.

Marco werd meteen enthousiast om te schaatsen. Ondanks dat hij al vele jaren niet meer had geschaatst, kreeg hij al snel weer de slag te pakken. Het ijs was vlak en gaaf, en gaf geen krimp. De schaatsen kliefden makkelijk door het dunne laagje poedersneeuw op het ijs. Tussen mij en schaatsen heeft het nooit zo geboterd, dus heb ik gewandeld op het ijs en foto's gemaakt.

Vanaf de Hjelsethbrygge gingen we naar Odden en vandaar naar het eiland Munken, een tocht van ruim 3 kilometer heen en weer. Het was een hele speciale gewaarwording om midden op het meer te kunnen staan en naar alle kanten uit te kunnen kijken. Nu konden we ons huis ook vanaf het meer bekijken! Om 15.00 uur verdween de zon achter de heuvels. Vanaf het ijs steeg een enorme koude op. Gelukkig was de weg naar huis niet lang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar