søndag 23. januar 2011

Oost west, thuis best

We zijn weer thuis. Ruim een week zijn we in Nederland geweest. Al bij het wegrijden van ons huis naar de luchthaven Sandefjord moest ik me vermannen en opkomende tranen wegslikken. Reizen, ik hou er niet van. Het gedoe alleen al bij het voorbereiden van een reis: het afstemmen van de reisdata, het vergelijken van de prijzen van vliegtickets en het bestellen daarvan, het regelen van aanvullend vervoer van en naar de luchthaven, het inpakken van de reisbagage, het plannen van de koelkast (ik wil altijd zo min mogelijk voedsel weggooien, maar toch eten in huis hebben voor als we terugkomen), het zorgen dat alle kleding die mee moet voor de reis gewassen is, het legen van de afvalemmer vlak voor vertrek, enzovoorts. Alle voorbereidingen kosten veel tijd. Door het weg zijn van huis wordt je normale ritme doorbroken en na thuiskomst heb je weer het gedoe om in je ritme te komen: kleren wassen, de koelkast weer aanvullen, de reisbagage uitpakken en alles weer zijn plaats geven... Daar bovenop komt nog mijn bezorgdheid over het milieu: vliegen leidt tot een enorme CO2 uitstoot. Nee, mij maak je op zich niet blij met reizen.

We hebben het heel fijn gehad in Nederland. Bij beide moeders, die van Marco en mij, hebben we een paar dagen doorgebracht. Het was leuk en het voelde vertrouwd om bij hen te logeren. De laatste paar dagen van ons verblijf in Nederland stonden in het teken van mijn werk: het presenteren van de gemeente Nome op de Scandinaviëdag van Placement. De beurs heeft enorm veel bezoekers getrokken (circa 2 400) en ook voor onze stand en mijn presentatie was veel belangstelling. Ik hoop dat we vele mensen hebben kunnen enthousiasmeren om naar Nome te verhuizen. Met degenen die het registratieformulier hebben ingevuld ga ik graag de komende weken aan de slag.

Na afloop van de Scandinaviëdag was ik blij dat we weer naar huis konden. Naar ons eigen land, Noorwegen. Vanochtend vertrokken we met druilerig weer over de vijfbaans snelweg bij Utrecht/ Maarssen richting luchthaven. Op Schiphol was het zeer druk. Om 12.25 uur landde ons vliegtuig zoals gepland in Sandefjord. Op de enige bagageband die het vliegveld rijk is werd onze bagage na enkele minuten afgeleverd. De auto hadden we op slechts een paar minuten loopafstand geparkeerd. We rijden het witte wonderlandschap in: besneeuwde heuvels, boerderijen verspreid over het land en een strakblauwe lucht met een stralende zon. Onderweg zien we veel langlaufers en wandelaars.

Anderhalf uur later rijden we de onverharde weg in die naar ons huis leidt. Een paar honderd meter voor ons huis komt een andere auto ons tegemoet. De weg is zo smal dat we enkele tientallen meters in de achteruit moeten om elkaar te kunnen passeren. De bestuurder van de andere auto en wij lachen naar elkaar en steken bij wijze van groet de hand op. Zo gaat dat hier. En dan zijn we thuis. We steken meteen de houtkachel aan en een paar uur later staat er vers gebakken brood op het aanrecht. Borte bra, hjemme best.

Wat aten wij vandaag? Pasta met zalm en spinazie. Dit is een lekker snel klaar recept met ingrediënten die goed houdbaar zijn:
- volkoren pasta, bijvoorbeeld fusilli
- 2 zakjes diepvriesspinazie
- 2 zalmfilets (zonder huid) uit de vriezer
- een half pakje soja cuisine (zuivelvrije roomvervanger) van Alpro
- eventueel een uitje
- olijfolie of zonnebloemolie
- peper
Kook de pasta. Snipper het uitje. Verhit een paar eetlepels olie en in een hapjespan en fruit het uitje. Voeg daarna de spinazie en de zalmfilets toe en laat dit ontdooien en garen. De zalmfilet zal uit elkaar vallen, waardoor zalm en spinazie makkelijk door elkaar te roeren zijn. Voeg ongeveer 5 minuten voor het verstrijken van de kooktijd van de pasta, de soja cuisine toe aan het spinazie-zalmmengsel. Breng op smaak met peper. Schep de pasta in diepe borden en daar bovenop de spinazie-zalm-roomsaus. Smullen maar!

1 kommentar:

  1. Wij zijn ook even geweest daar maar ons zoontje was ziek geworden helaas. Het was super druk. Grappig aangezien mensen er heen gaan om zich te laten informeren over de rust en ruimte in Noorwegen :)

    Fijn dat jullie weer lekker thuis zijn!

    Het is trouwens ook wel een verschil met ons dorpje en randstad. Hier wordt ook netjes voorrang verleend terwijl het volgens de regeltjes niet hoeft.

    SvarSlett