tirsdag 28. desember 2010

Wel en ved

Het is romjul, de tijd tussen kerst en de jaarswisseling. Marco en ik werken halve dagen tot 12.00 uur 's middags, dat is ons vorig jaar ook goed bevallen. Het is heerlijk om thuis te zijn bij daglicht. Vandaag hebben we ved (spreek uit: wee) oftewel brandhout gestapeld. Buiten hadden we nog drie kuub liggen en één daarvan hebben we vandaag in de kelder gestapeld. Het gedeelte van de kelder dat bij ons deel van het huurhuis hoort, is te klein om de hele wintervoorraad binnen op te slaan. Met de voorraad die nu in de kelder ligt kunnen we zeker tot eind januari vooruit.

Met een uurtje werken was de voorraad op peil gebracht. We hadden weer een goede samenwerking. Marco deed het hout buiten in een grote boodschappentas en bracht het naar de voordeur. Daar pakte ik de tas aan en bracht het hout naar de kelder waar ik het meteen opstapelde. Telkens als ik terug bij de voordeur kwam, was Marco er ook net met een volgende tas. We verwachten dat dit hout net zo goed brand als de vorige kuub. Dat was uitstekend brandhout.

We weten al precies hoe we het met brandhout willen doen als we een eigen huis hebben. Dan bestellen we boomstammen, die in de lente bij het huis afgeleverd worden. Op mooie dagen kunnen we dan met motorzaag en kloofmachine ons eigen brandhout maken en een mooie wintervoorraad aanleggen. Werken met hout is heerlijk. Het is een schoon product en het ruikt lekker. Bovendien is het een fijn gevoel om zelf te werken aan je eigen houtvoorraad. En je wordt er lekker warm van, zonder dat de kachel aan hoeft!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar