søndag 26. desember 2010

Noorse tradities: kerstschoven en gesluierde boerenmeisjes

De Noorse kerst staat bol van tradities. Een goede traditie is het ophangen van julenek: een schoof haver waar vogels de zaadjes van kunnen pikken. Ik vond het altijd al zo'n gezellig gezicht: een Noors houten huis met rond het huis een of meerdere schoven, meestal op een lange stok en soms met een mooi rood lint erom heen. Dit jaar hebben wij er ook heen, een beetje provisorisch opgehangen aan een paal bij de entree van ons huis. We waren eerst nog bang dat de vogeltjes 'm niet zouden opmerken (het voederhuisje staat aan de andere kant van het huis), maar die vrees bleek ongegrond te zijn. Het is een drukte van belang onder de schoof.

Rond kersttijd staan er julenek-verkopers bij de winkelcentra die de schoven vanuit de achterbak van hun auto verkopen. Een stukje huisvlijt dat mooi geld oplevert! Op http://www.fuglenek.no/ is te zien hoe de schoven op traditionele wijze gemaakt worden.

Gisterenavond hebben ik voor het kerstdiner een typisch Noors nagerecht gemaakt: tilslørte bondepiker ("gesluierde boerenmeisjes"). Het is een toetje van lagen appelmoes met slagroom en gekarameliseerde broodkruimels. Het past helemaal bij mijn stijl van koken: een eenvoudige bereidingswijze, zelfgemaakte ingrediënten (appelmoes en brood), een stoer uiterlijk en super lekker! We hebben enorm gesmult. Hierbij het recept voor 2 porties:
  • +/- 250 gr appelmoes, het liefst ongesuikerd
  • +/- 2,5 dl slagroom
  • 4 boterhammen
  • een flinke klont boter
  • suiker
  • kaneel
  • 2 mooie glazen met een wijde opening
Sla de slagroom stijf met een paar scheppen suiker. Haal de korstjes van het brood, doe ze in kleine stukjes en geef ze buiten aan de vogeltjes. Verkruimel de rest van het brood en bak het brood in een koekepan, samen met een flinke klont boter, 2 theelepels kaneel en een paar eetlepels suiker, zodat de broodkruimels donkerbruin karameliseren. Pas op dat de broodkruimels niet zwart worden. Vul de glazen laagsgewijs met appelmoes, broodkruim en room. Sluit af met room en wat kruim. Zet de glazen in de koelkast tot gebruik en serveer met lange lepels. Succes verzekerd!

1 kommentar:

  1. Bedankt voor dit heerlijke recept! Inderdaad lekker simpel, zo simpel dat mijn kinderen dit "zelf" hebben gemaakt en het was heerlijk.

    SvarSlett