søndag 12. desember 2010

Jul på Månetoppen

Kerst is een belangrijk feest voor de Noren. Iedereen, klein en groot, leeft al weken van tevoren toe naar Julaften, de avond waarop het kerstfeest gevierd wordt. Met de adventskalender wordt de spanning opgebouwd: iedere dag in december mag er een hokje van de kalender geopend worden of een klein cadeautje van een haakje worden gelicht, tot... 24 december! De NRK (het Noorse staatsomroepbedrijf) heeft ook een soort adventskalender met de Noorse kinderserie Jul på Månetoppen (Kerst op de Maantop). Iedere dag om 18.00 uur wordt een aflevering uitgezonden, die precies overeenkomt met de betreffende dag in december.

Het verhaal gaat over blauwe kabouters en rode kabouters, natuurlijk herkenbaar aan hun dito gekleurde mutsen. De rode en blauwe kabouters ruziën over wie eigenlijk de Maantop (een bergtop) bezit. In de herfst hebben de rode kabouters alle blauwe bessen (bosbessen) op de Maantop geplukt. Daardoor hebben de blauwe kabouters niet genoeg blauwe bessen om "het blauwe uur" te maken, die ze elke dag in december moeten maken. Tijdens het blauwe uur mogen de blauwe kabouterkindertjes buiten spelen, terwijl ze de rest van de dag binnen, in de berg moeten zijn. Maar dat is niet eens het ergste: er zijn zelfs te weinig blauwe bessen om de blauwe hemel tijdens kerstnacht te kunnen maken. Hierdoor kan het niet kerst worden, zowel voor de kabouters als de mensen op aarde! Samen moeten de rode en blauwe kabouters uit zien te vinden wie eigenlijk het recht op de Maantop heeft...

De serie is prachtig geproduceerd met goede acteurs, mooie kostuums en het sprookjesachtige Noorse winterlandschap als decor. Tijdens elke aflevering worden er telkens twee liedjes gezongen: een liedje ter introductie van de betreffende decemberdag en een slaapliedje aan het einde van de kabouterdag. Het zijn liedjes met eenvoudige, maar pakkende teksten en melodieën, die vast en zeker bij veel families met kinderen thuis gezongen worden. De populariteit van de serie blijkt ook uit de breipatronen voor kaboutermutsen op internet en bij de NRK-winkel zijn allerlei Jul-på-Månetoppen-spulletjes te koop, zoals DVD's, puzzels, boekjes en fleecedekens. Zie: http://nrkbutikken.no/dvd/jul-p%C3%A5-m%C3%A5netoppen. Dat zijn vast aantrekkelijke kerstcadeautjes voor kabouterkindertjes. Maar eerst even afwachten of het de blauwe kabouters lukt om de blauwe kersthemel te maken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar