lørdag 16. oktober 2010

Past-bij-alles-pruimenmoes

Dit recept wilde ik al een tijdje op het blog zetten, maar het was er nog niet van gekomen. Het pruimenseizoen in Noorwegen is inmiddels voorbij, maar in Nederland zijn er wellicht nog pruimen te vinden. Het recept is eigenlijk bedoeld voor rijpe pruimen, dus het geeft niet als ze al een tijdje liggen.

Het recept komt uit Smaakmakend, een magazine over biologisch eten en drinken, van een aantal jaar geleden. Zie http://www.smaakmakend.nl/. Ik had het al die tijd bewaard en nu in Noorwegen eindelijk eens uitgeprobeerd. Het is een super recept voor een verwarmende moes met een prachtige dieprode kleur, dus perfect voor het najaar. Heerlijk als toetje met bijvoorbeeld yoghurt of ijs, bij wafels of pannekoeken, of met kaas en toast.

1 kilo rijpe pruimen
150 gram suiker
1 theelepel azijn
1 kaneelstokje
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel kruidnagelpoeder

Pruimen ontpitten en in stukken snijden. Met de rest van de ingrediënten 30 minuten zachtjes koken in 1,5 dl water tot de pruimen zacht zijn. Af en toe roeren. Af laten koelen en in de koelkast bewaren.

Plommesesongen er allerede forbi i Norge. Likevel vil jeg gjerne formidle denne oppskriften. I Nederland kan man kanskje fremdeles få kjøpe plommer. Denne passer-til-alt-plommemos er en varmende mos med en flott dyprød farge. Det passer meget godt til høsten. Det er deilig som dessert ved for eksempel kefir eller is, ved vafler eller pannekaker, eller ost og toast.

1 kilo modne plommer
150 gram sukker
1 teskje eddik
1 kanelstang
1/4 teskje ingefærpulver
1/4 teskje kryddernellikpulver

Ta ut steiner fra plommene og skjær plommene i stykker. Kok med resten av ingrediensene og 1,5 dl vann til plommene er sakte. Rør av og til. Kjøl av og oppbevar i kjøleskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar