søndag 15. august 2010

Fietstochten, wandeltochten en bessen plukken

We zijn al weer twee weken aan het werk. Toch hebben we elk weekend vakantie. Het is heerlijk warm zomerweer. We proberen zoveel mogelijk buiten te zijn. We maken lange fietstochten en wandeltochten. Bij de wandeltochten plukken we bosbessen. Met een speciale schep harken we de struikjes af en na een half uur hebben we ruim 1,5 kilo bosbessen. Thuis maken we ze schoon en gaan ze de vriezer in. Van de winter kunnen we er dan mee doen wat we willen: door de yoghurt, als warme saus bij de griesmeelpudding of als jam voor op de boterham. Ons tafelmodel vrieskist raakt nu al vol. Een paar weken geleden hadden we al kilo's frambozen, zwarte bessen en rode bessen geplukt. Nu komen daar de doosjes met bosbessen bij, maar we moeten ook nog plaats houden voor de appelmoes die we kunnen maken zodra de appels aan de appelbomen voor ons huis rijp zijn. Onze vriezer zal in de donkere wintermaanden een ware schatkist zijn. Zodra we in de donkere kelder de deur van de vriezer open doen zal er puur zomerlicht uit stralen, zo stel ik het me voor.

Vorig weekend hebben we op zaterdag de Sommerlandet route gefietst, ongeveer 35 kilometer. We begonnen in Gvarv (gemeente Sauherad) en reden via het buurtschap Hørte, en het plaatsje Bø weer terug naar Gvarv. Soms was het lastig om de route te vinden. Bij de lunchplek hoefden we onze hand maar uit te strekken om bosbessen te plukken. Op een ander mooi plekje bij een riviertje hebben we thee gedronken.

Zondags maakten we een wandeling naar de Skåråfjellet, ook in de gemeente Sauherad. Het was een prachtige, niet al te lange wandeling van ruim 8 kilometer met mooi uitzicht op Bø.

De heideplantjes staan in bloei en kleuren lila, er vliegen kleurrijke vlinders rond, de bosbessenplantjes zitten vol met bosbessen en overal staan al paddestoelen. Ook kwamen we rijpe multebær (veenbes) tegen die wel het goud van Noorwegen worden genoemd. We hebben een bakje van 300 gr vol kunnen plukken. Lunchen deden we bij een idyllisch meertje met waterplanten en libelles.

Gisteren hebben we een fietstocht gemaakt naar Drangedal, bijna 55 kilometer. De auto parkeerden we bij het beginpunt van de wandeltocht naar de Luberg. Vandaar uit gaat het bijna geheel bergafwaarts naar Drangedal. In Drangedal hebben we kennisgemaakt met Piet Vijverberg, een Nederlander die begonnen is met de teelt van ecologische groenten. Het is geweldig wat hij binnen een aantal maanden heeft opgebouwd, de tuin ligt er fantastich bij. Met een rugzak vol met ecologische groenten zijn we weer naar de auto gefietst. Bij de terugweg ging het bergopwaarts dus het was flink doortrappen. 's Avonds hebben we de ecologische radijzen meteen verwerkt in een pastasalade. We verheugen ons op de ecologische tuinbonen die we vanavond gaan klaarmaken. Het is zeker twee jaar geleden dat we tuinbonen gegeten hebben! Maar eerst gaan we nog een mooie wandeling maken en onze wintervoorraad verder uitbreiden met een paar kilo bosbessen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar