tirsdag 20. juli 2010

Zomerkoninkjes

Het is vollop zomer en de aardbei is de ongekroonde koning. Nederlanders associëren Noorwegen niet direct met aardbeien, maar de aardbeienteelt is populair in het zuiden, westen (Rogaland), het oosten en midden (Trøndelag) van Noorwegen. Gedurende het korte seizoen zijn er overal kraampjes langs de weg waar je aardbeien kunt kopen. Het "norsk produsert" fungert als kwaliteitsstempel. Dat betekent overigens niet de aardbeien minder bespoten worden dan gebruikelijk is in de conventionele fruitteelt.

In de tuin van de boer tegenover ons staat een mini-aardbeienveldje. Tijdens zijn vakantie hebben we daar aardbeien van mogen plukken. Zelf hopen we ook aardbeien te kunnen gaan telen zodra we een eigen huis met tuin hebben. Dat worden uiteraard onbespoten eko-aardbeien!

Een van onze favouriete recepten is aardbeien-yoghurtijs. Snijd 500 gr aardbeien in stukjes en leg ze een paar uur in het diepvriesvak van de koelkast. Pureer de aarbeien daarna met 100 gr suiker en 1 dl yoghurt of kefir in de blender. Smullen maar!

De Nederlandse klassieker, aarbeien op beschuit, is moeilijk te evenaren in Noorwegen. Noren kennen geen beschuit, maar rijstwafels zijn een goed alternatief. Poedersuiker is er wel: melis. De schaal is zo leeg!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar